POLITIČNO OBAČUNAVANJE

Zaključki KPK so nelegitimni, Škerlec ima politične reference

Objavljeno 12. maj 2015 13.18 | Posodobljeno 12. maj 2015 17.59 | Piše: T. L., K. K.

Protikorupcijska komisija je vzpostavljena kot organ, ki je vzpostavil nenavaden, nelegitimen pristop. Služi potrebam diskreditacije in političnega obračunavanja.

Zvonko Fišer sebe v zadevi Škerlec vidi zgolj kot predlagatelja.

LJUBLJANA – »Protikorupcijska komisija je vzpostavljena kot organ, ki je vzpostavil nenavaden, nelegitimen pristop. Služi potrebam diskreditacije in političnega obračunavanja,« je generalni državni tožilec Zvonko Fišer danes napadel Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), ki je ugotovila, da sta s takratnim ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem pri zaposlitvi Boštjana Škrleca na mesto generalnega državnega tožilca ravnala koruptivno.


Odstopil ne bo

Na novinarsko vprašanje, ali namerava odstopiti s položaja generalnega državnega tožilstva v primeru, da državnotožilski svet, ki se bo predvidoma sestal prihodnji teden, ugotovi morebitne nepravilnosti pri imenovanju, Fišer odgovori, da ne.

»Ne vidim razlogov za to, da bi odstopil.« Na dodatno vprašanje, kaj bo storil mv primeru ugotovljenih nepravilnosti pa: »Stojim na stališču, da nisem naredil nobene napake«.

N»Gre za veliko več kot za tožilstvo, gre za samostojno tožilstvo. Za samostojnost državnotožilskega sveta, za to, da ostane samostojno in se ne podredi politiki. Še zdaleč ne gre vse zame,« se očitkov otepa Fišer in ob tem našteva svojo življenjepis. Pravi, da je življenje posvetil tožilstvu in deloval pošteno ves čas. »Ko se bližam naravnemu koncu svoje poti, se je začela zgodba 'odstavimo Fišerja za vsako ceno',« pravi. Po njegovem je vse skupaj zdaj napad politike na neodvisnost tožilstva.

Kako radi so Škrleca imeli politiki

Pri imenovanju Škrleca pravi, da je bil najbolje ocenjen kandidat, ko je bil odprt postopek: »Znašel sem se v situaciji, ki je zakon ne predvideva. Izbrana je bila rešitev, ki nikogar ni favorizirala ali diskriminirala. Skratka, bil je predlagan najboljši kandidat.« Govori o Škrlečevi službeni poti in kvalifikacijah. Fišer se naslanja na politično dimenzijo Škerleca. Poleg tega, da se mu zdi referenca dejstvo, da je bil državni sekretar, ga je pohvalil tudi, ker je dobil za delo, opravljeno v času predsedovanja Slovenije Svetu EU, pohvalo ministra, »ki ni bil ta minister« (takrat je bil premier Janez Janša, pravosodni minister pa Lovro Šturm, op. p.) Večkrat je tudi ponovil, da je bil Škrlec edini kandidat za zasedbo funkcije.

»KPK se je znala postaviti v vlogo nadnadzornika. Tudi v preteklosti, a smo se temu uprli,« pravi tožilec. Našteva napake, ki jih vidi v delu KPK: »Niso mi dali možnosti, da bi se izjasnil. Nisem imel možnosti podati pripombe. So pa ugotovitve takoj javno objavili. Do možnosti za sodno varstvo sem prišel šele v trenutku, ko mi je bila narejena nepopravljiva škoda. KPK prihaja do zaključkov, ki so nelegitimni. Do zaključka so prišli po postopku, ki je nelegitimen.«

Politika ima ambicije

 »Tisti, ki odločitve KPK jemljejo 'zdravo za gotovo', ga jaz s to tiskovno konferenco ne bom prepričal,« pravi Fišer.

»Da bi lahko obranil svojo dostojanstvo in dobro ime, sem se zatekel v sodno varstvo. Drugi ukrep, ki mi je ostal, je, da sem državnotožilskemu svetu podal odgovor, ki so ga od mene zahtevali. V tem svojem izdelku sem opozoril na vse elemente, ki pridejo v poštev pri odločanju. Upam, da bo državnotožilski svet zmogel kljub političnim pritiskom, ki jim je tudi on izpostavljen, poglobljeno razpravo in razmislek pred odločitvijo. Politiko po svoje tudi razumem. Kot tožilec sem vedno ravnal strokovno. Vem pa, da je politika vselej imela, ima in bo imela ambicije vplivati na odločanje organa pregona,« pravi Fišer. Dodaja, da se nikakor ne zavzema za to, da ne bo nadzora nad tožilstvom, vendar noče političnega nadzora. KPK je po njegovem organ, ki se izrablja za diskreditacijo, politika pa to podpira. Dejal je: »Ni naključje, da se je to pojavilo v času, ko ne preganjamo več kurjih tatov, ampak kurje tatove z zlatimi jajci.«

Generalni državni tožilec je novinarjem izlil tudi svoje občutke: »Globoko me je prizadelo poročilo KPK. Upam, da sem zadnji, ki se mu skuša vzeti dobro ime in dostojanstvo v postopku, ki je dobro instrumentaliziran.« 

Pritisk na odločitev državnotožilskega sveta?

Fišer je na novinarski konferenci povedal, da je podal odgovor na poročilo, ki ga je v zvezi z njim za pravosodnega ministra pripravila predsednica državnotožilskega sveta (DTS). Pri tem je poudaril, da upa, da bo svet zmogel moč, da bo »kljub političnim pritiskom pred odločitvijo opravil poglobljeno razpravo in razmislek«. Pravi, da je opozoril na vse elemente, ki jih je treba upoštevati pri odločanju in tudi na, kot dodaja, dobre rezultate.

Na očitke, ali ne gre pri tem za pritiske na člane DTS, katerega člani so tudi njegovi podrejeni, pa Fišer odgovarja, da ne. »Podal sem jim odgovor, povedal pa sem le, kako vidim vlogo DTS. Mislim, da ni nič narobe v izjavi, da je ta varuh državnotožilske neodvisnosti. Lahko pa vsak oceni, ali je to pritisk na DTS,« odgovarja Fišer. 

Deli s prijatelji