NA KOŽO

Zaklada 
v pravih rokah

Objavljeno 26. junij 2013 00.15 | Posodobljeno 26. junij 2013 00.15 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Nobene lažne skromnosti, samo odločenost, predanost, vztrajnost.

Domen Mal.

V kot štrumpantl napeti pustolovski igri, v kateri sem, priznam, še sam užival, ko sem sodeloval pri sestavljanju namigov, ste našli oba zaklada, za 10 in 5 jurjev. Kam smo ju skrili in kdo natančno ju je odkril, bomo na dolgo in široko pisali v sobotnih Novicah, lahko pa povem, kaj imajo najditelji skupnega – mladost.

Prvi zaklad je izbrskal še ne tridesetletnik, brez službe, kar dandanašnji ni nič čudnega, stopnja brezposelnosti med mladimi je 25-odstotna! Toda v apatijo mladenič ni zapadel, postal bo najemnik lokala v svoji soseščini, za šankom mu bo pomagalo njegovo dekle in bosta, verjamem njuni odločnosti, zmagala.

Drugi zaklad sta minulo soboto našla še mlajša mandeljca, brata pri dobrih dvajsetih. Name sta naredila velik vtis – v tej mladosti sta vzorna študenta, pred enim letom sta odprla firmo, ki jo zdaj postavljata na noge. Niti najmanj ne dvomita, da jima bo uspelo.

Vsi trije pa so pri osamosvajanju potrebovali malce pomoči. Od države je niso dobili, i, kaj so pa pričakovali, denar je samo za bivšega predsednika države in druge oslarije, od Boga tudi ne, pa so ugotovili, da bi jim lahko pomagale Slovenske novice. Vsi trije so v en glas pribili: »Za svoj zagon rabimo sredstva, zato smo šli iskat zaklad. Temu smo posvetili ves svoj čas. Vedeli smo, da nam bo uspelo, če se le dovolj osredotočimo.«

Nobene lažne skromnosti, samo odločenost, predanost, vztrajnost. Za namigi so šli kot čistokrvni sledni psi in izvohali novce.

Oba zaklada sta končala v pravih rokah. V rokah mladih, ki ne tožijo nad grdim svetom iz naročja svojih staršev – kar danes počenjajo tudi še tridesetinvečletniki –, ampak se z njim spopadajo. Moralne vrednote, gospodarstvo, politika itak, vse je v k..., pa kaj! Bomo zato kar nehali živeti?! Tile trije so odločeni, da ne.

Upam, da bo takšnih odločnih mladih vse več. In da nekega dne, čim prej, prevzamejo tudi tole bolno državo in jo ozdravijo. 

Deli s prijatelji