NA KOŽO

Zakaj že Okorn 
ni doma prerok?

Objavljeno 09. februar 2012 23.10 | Posodobljeno 09. februar 2012 23.18 | Piše: Jadran Vatovec

Diplomati so dokazali, da so kulturnejši od borcev za kulturno ministrstvo.

Jadran Vatovec.

Tudi če predvčerajšnjim ne bi osrednje državne proslave v ljubljanskem Cankarjevem domu priredili zaradi Prešernovega dne, marveč bi jo – če si izmislimo poljuben drugačen razlog – ob slovenskem dnevu diplomacije, ne bi bilo bistveno drugače, kot je bilo. Slavnostni govornik bi morda resda potem bil predsednik Kluba nekdanjih slovenskih veleposlanikov Peter Toš. No, a tudi če bi bil govornik kdor koli drug, bi skoraj gotovo z novo vladno koalicijo polemiziral zaradi tega, ker si upa za novega zunanjega ministra predlagati Karla Erjavca. Režiserji proslave bi bili namreč še vedno isti.

Potrebe trgovcev s preživetimi ideološkimi vzorci (potrebe pohlepnih lobistov, piscev sovražnih govorov in režiserjev politično izključujočih proslav) je pač še najlažje mogoče zadovoljiti s svežnji bankovcev iz državne blagajne. Predvsem zato bi nekateri tako radi tudi poslej (na čelu samostojnih ministrstev) ohranili ministre, ki bi bili njim pogodu.

Diplomati so dokazali, da so kulturnejši od borcev za kulturno ministrstvo

Ne, to žal ni zgolj plod paranoične domišljije. Ozrite se okrog sebe. Živimo v Sloveniji, kjer, če 40.000 ali več državljank in državljanov podpiše zahtevo za razpis referenduma, tega menda ne bi smeli upoštevati. Če pa kakšnih 1000 aktivistov neke politične usmeritve podpiše peticijo ali javno protestno pismo, bi v njem zapisano morala na mah (brez sleherne pravice do ugovora) upoštevati nova vlada, čeprav še sploh ni bila potrjena v državnem zboru.

Res je, tudi slovenski diplomati so že pripravljali javno protestno pismo, naperjeno proti prihodu Karla Erjavca v Mladiko. V državni zbor naj bi ga poslali pred včerajšnjim zaslišanjem za kandidata za zunanjega ministra. Nazadnje ga niso. Vsaj oni očitno še niso izgubili stika z resničnostjo. So pa zato dokazali, da so bolj diplomatski in kulturnejši od vehementnih borcev za ohranitev »ločenega« (samostojnega) ministrstva za kulturo. Če boste imeli možnost, si le oglejte izjavo, ki jo je za POP TV dal samo v tujini izjemno cenjeni slovenski režiser Mitja Okorn: http://24ur.com/ekskluziv/domaca-scena/video-slovenija-je-lepa-drzava-z-izjemnimi-ljudmi-tu-ustvarjati-in-delati-pa-nima-smisla.html. 

Deli s prijatelji