NERAZUMLJIVO

Zakaj vlada skriva zakon o uravnoteženju financ?

Objavljeno 15. maj 2012 12.35 | Posodobljeno 15. maj 2012 12.35 | Piše: D. P.

Zbirali bodo podpise za referendum.

Prvi slovenski superreferendum

LJUBLJANA – Skupina volivk in volivcev je predsedniku parlamenta Gregorju Virantu posredovala zahtevo za podaljšanje roka za vložitev pobude s podpisi podpore za razpis zakonodajnega referenduma. Zahteva se nanaša na zakon o uravnoteženje javnih financ (ZUJF), ki je bil sprejet v petek. 11. maja 2012.

Zakon še kar ni objavljen

V zakonu o referendumu in ljudski iniciativi je določen sedemdnevni rok za vložitev pobude s podpisi podpore. Običajna praksa državnega zbora je objava sprejetih zakonov še v istem dnevu ali najkasneje naslednji dan po sprejetju. Zakon o uravnoteženje javnih financ je bil sprejet v petek 11. maja 2012, a tudi četrti dan po sprejetju in tri dni pred rokom za vložitev pobude še vedno ni javno objavljen in dostopen.

»S skrivanjem sprejetega zakona so volivke in volivci prisiljeni sprejeti odločitev o vložitvi pobude za razpis referenduma za zakon, ki ga ne morejo niti videti,« pravi Gvido Novak, pobudnik razpisa referenduma in ustanovitve Delavskega državljanskega združenja Slovenije.

Sedem dni več časa?

Želijo si, da se rok za vložitev pobude za razpis referenduma o uveljavitvi ZUJF podaljša do datuma, ki bo od javne objave sprejetega ZUJF na običajen način (spletna stran DZ RS) oddaljen najmanj sedem dni.

Deli s prijatelji