(NE)ODGOVOR(JEN)O

Zakaj vlada Alenke Bratušek noče Ropovih evrov?

Objavljeno 06. julij 2013 13.06 | Posodobljeno 06. julij 2013 13.44 | Piše: D. P.

»Na voljo imam nekaj opcij, predvsem v tujini, in zanesljivo bom že septembra zelo zaposlen.«

Odvetnik Zakonjšek upa, da Rop naslednjič ne bo službeno zadržan.

LJUBLJANA – »Na EIB čakamo na slovensko vlado in ministrstvo za finance, da zaprosi za prvi del sredstev v višini 150 milijonov evrov, ki jih vlada lahko dobi takoj brez konkretnih projektov. Takoj ko bodo zaprosili za ta denar, ga bo vlada dobila,« pravi Anton Rop, podpredsednik Evropske investicijske banke, v pogovoru za Sobotno prilogo Dela.

150 milijonov po ugodnih pogojih

Ropu ni jasno, zakaj se slovenska vlada ne odloči pridobiti teh sredstev. »Tega ne vem. Slovenija bi lahko takoj dobila 150 milijonov evrov in gre za denar, ki je na voljo po resnično ugodnih pogojih, za obdobje 25 let in z relativno zelo nizko obrestno mero. Če ga primerjamo z denarjem, ki si ga je Slovenija izposodila na ameriškem finančnem trgu, je razlika okoli 400 bazičnih točk. Enostavno je izračunati, koliko prihranka to znaša na letni ravni.«

Pisal je odgovornim, pa nič

Da bi pospešil proces, je Rop že pisal odgovornim, da se je pripravljen sestati s finančnim ministrom in predsednico vlade ter jim predstaviti vse možnosti. »Za zdaj še ni bilo nobenega odziva.« Precej bolj skrivnosten pa je o svoji evrobirokratski prihodnosti. »Na voljo imam nekaj opcij, predvsem v tujini, in zanesljivo bom že septembra zelo zaposlen.« Ne zanika pa, da meri na položaj evropskega komisarja.

Deli s prijatelji