CEKINI NA RAČUN

Zakaj si Jelinčič mane roke? Evri tudi PS, SLS in Piratski stranki

Objavljeno 15. julij 2014 22.57 | Posodobljeno 15. julij 2014 22.57 | Piše: P. J.

Zmago Jelinčič Plemeniti je lahko miren. Do naslednjih volitev bo njegova stranka dobila približno šest tisoč evrov mesečno.

Jelinčičeva stranka je dobila približno enak odstotek glasov kot na prejšnjih volitvah.

LJUBLJANA – Slovenska nacionalna stranka, Pozitivna Slovenija, Slovenska ljudska stranka in Piratska stranka bodo do prihodnjih državnozborskih volitev mesečno dobivale sredstva za financiranje neposredno iz proračuna.

Državljanska lista ostala brez

Stranke, ki so na zadnjih volitvah v državni zbor kandidirale svoje kandidatke ali kandidate, imajo pravico do sredstev iz državnega proračuna, če so v državi dobile najmanj en odstotek glasov volivcev, tako določa zakon o političnih strankah.

Stranke, ki si bodo razdelile 10 odstotkov sredstev, v proračunu namenjenih financiranju političnih strank, so Piratska stranka, PS, Jelinčičeva SNS in SLS. Državljanska lista je dobila na volitvah le 0,63 odstotka glasov, kar pomeni, da do teh sredstev ni upravičena.


Kot poroča 24ur, bo SNS do prihodnjih volitev še naprej dobivala približno šest tisoč evrov. Približno toliko naj bi dobivala vse od leta 2011, ko je izpadla iz parlamenta.
 
 

Zakon sicer določa, da sredstva, ki so namenjena financiranju strank, ne smejo preseči 0,017 odstotka BDP, doseženega v letu pred sprejetjem proračuna. Zakon še določa, da višino sredstev, ki pripadajo posamezni stranki, določi državni zbor na prvi seji po sprejetju proračuna.

Koliko dobijo za vsak glas?

Sicer pa so stranke, ki so sodelovale v volilni kampanji, upravičene tudi do povračila stroškov kampanje v višini do 0,33 evra za vsak dobljeni glas, pri čemer pa je treba poudariti, da povrnjeni znesek ne sme preseči zneska porabljenih sredstev v volilni kampanji.

Deli s prijatelji