ZASTAVE

Zakaj poslušajo Avstrijce?

Objavljeno 25. junij 2012 09.05 | Posodobljeno 25. junij 2012 09.05 | Piše: S. J.
Ključne besede: zastave

Porazni izidi preizkusa, kako so slovenske zastave nameščene, razporejene in opremljene.

Zastava EU bi morala biti enako široka kot zastava Slovenije in tudi za občino bi morali uporabiti zastavo. Foto: Stanislav Jesenovec

Za pravilno urejene smo ocenili 17 zastav, za sprejemljivo uporabljene 15 in nepravilno 25. Sprejemljiva videz in razpored zastav ima Pošta Slovenije. Pravilno bi bilo, če bi bila njihova zastava oblikovana za vodoravno nameščanje. Loška hiša ima zastave nameščene na drogovih, a te so predolge in se dotikajo dna stojala. Športno-nogometni center Velesovo ima zastave na lepih jamborih, a niso usklajene z zastavo Slovenije.

Kaj je nepravilno? Številni projektanti in arhitekti ne upoštevajo določil zakonodaje o zastavi Slovenije in zahtevajo nameščanje zastave na napačne jambore. Borci zastave še vedno obešajo navpično. Športniki niso pozorni na to, kako imajo zastavo obrnjeno ob zmagi. Gasilci zastavo Slovenije velikokrat obešajo na ročico ali prečko in jo polagajo na naličje – grb je na desni strani – na avtomobile. Predstavniki obmejnih občin dovoljujejo Avstrijcem, da zastavo Slovenije krojijo kot navpično zastavo v razmerju do 1 : 7, z ležečim grbom. Tega ne bi smeli dopustiti, saj bi lahko tudi oni uporabili vodoravno zastavo Avstrije in drugih sosednjih držav.

Deli s prijatelji