KPK

Zakaj Pahor še kar
 tišči glavo v pesek?

Objavljeno 06. november 2014 12.50 | Posodobljeno 05. november 2014 19.54 | Piše: Jadran Vatovec

Predsednik države, ki je senat KPK na začetku hvalil, zdaj molči.

Se niso Štefanečeve težave eksponencialno povečale, komaj je vzel pod drobnogled Bratuškovo? Foto: Jure Eržen/Delo

LJUBLJANA – Le kaj bo ukrenil predsednik republike Borut Pahor glede na vse, kar se zadnje čase dogaja v Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), okrog nje in v zvezi z njo? Bi bilo res nespodobno, če bi se Pahor zavzel vsaj za umiritev (ureditev) razmer v KPK?

Ni nenavadno, je pa bizarno

Kaj pa se v tem hipu dogaja v njej? Če gremo kar po vrsti. To, da je namestnica predsednica KPK, nekdanja novinarka in sindikalistka Alma Sedlar predsednika KPK Borisa Štefaneca v javnem pismu obtožila, da je odgovoren za nevzdržne razmere v komisiji, in ga pozvala k odstopu, naj za Butale, pardon, Slovenijo niti ne bi bilo nekaj tako zelo nenavadnega. To, da se je pojavila anonimka, ki potrjuje očitke namestnice KPK na račun predsednika KPK, menda niti ne. Najbrž pa se strinjamo, da postaja vse skupaj bizarno, če vemo, da je Štefanec, potem ko je ostro zavrnil očitke svoje namestnice, vrhovnemu državnemu tožilstvu izročil njen poziv in tudi anonimko, saj očitki, ki so navedeni v obeh (in zadevajo predvsem njega) morda vsebujejo znake kaznivih dejanj. Zaradi naštetega je tudi nevladno društvo Integriteta – Transparency International Slovenia opozorilo, da se zaradi razmer v KPK krči njen ugled in trpi njena verodostojnost. Sedlarjeva je zdaj še dodatno razočarana in pravi, da je bila KPK še do nedavnega (!?) zelo učinkovita, ta hip pa zaradi omenjenih zagat to ne more več biti. Hkrati se ni mogoče izogniti niti občutku, da so se razmere v KPK začele zapletati, ko se je Štefanec odločil, da je le treba preveriti sume glede domnevno sporne izbire nekdanje premierke mag. Alenke Bratušek za slovensko kandidatko za evropsko komisarko.

Kakor koli, formalnopravno gledano Štefanec Sedlarjeve vsaj ni kazensko ovadil: je zgolj prepustil državnemu tožilstvu, naj izročeno dokumentacijo prouči in se (v skladu s svojimi pristojnostmi) odloči, ali bo ukrepalo in kako ali bo zadevo arhiviralo. Štefanec kljub temu zagotavlja, da senat KPK svoje delo še vedno zmore opravljati korektno in profesionalno.

In kaj naj bi imel z vsem tem opraviti predsednik republike Borut Pahor? Ne smemo pozabiti, da je Pahor marca letos za predsednika KPK imenoval Štefaneca, ki je (šele, ko je izvedel, da bo imenovan) izstopil iz Jankovićeve Pozitivne Slovenije. Pahor je najprej prav tako za njegova namestnika izbral dr. Jurija Fermeta in Darka Stareta, in Pahor je, ko sta ta dva že takoj po imenovanju odstopila, izbral nova kandidata za namestnika predsednika KPK: dr. Igorja Lambergerja in Sedlarjevo. Pa ne samo to: po nepričakovanem odstopu Fermeta in Stareta je prav Pahor novonastale razmere komentiral in Štefaneca poz(i)val, naj razmisli o odstopu s položaja predsednika KPK ter s tem zavaruje integriteto in verodostojnost delovanja KPK. Še več: Pahor je takrat pisal celo nekdanjima predsednikoma državnega zbora in vlade, Janku Vebru in Bratuškovi, in ju opozoril na zoprno zadrego, ki spremlja izbiranje članov novega vodstva KPK.

In kaj je Pahor optimistično sporočil državljankam in državljanom, ko je končno začel delati senat KPK v zdajšnji sestavi? Komentiral je, da bo Slovenija končno imela takšen senat KPK, ki bo (po kakovosti) presegel pričakovanja ljudi, ter da bodo različne strokovne izobrazbe treh članov novega senata, njihova različna dosedanja ukvarjanja s problemi pregona korupcije in njihov kljub temu zelo (po)enoten pogled na poslanstvo KPK naši državi omogočili, da se bo odslej še uspešneje bojevala proti deviantnim pojavom. No, ja, z zdajšnjim slogom ji bo to težko uspevalo.

 

Predsednik se ne bi rad vmešaval

Za kakršno koli mnenje ali spodbudno stališče do zdajšnjih skrb vzbujajočih razmer v KPK smo, kajpak, prosili tudi predsednika republike Boruta Pahorja. Na odgovor iz njegovega urada smo morali nekaj časa čakati, saj ima predsednik vsak dan zelo veliko pomembnih obveznosti. Včeraj, na primer, je sprejel udeležence tekmovanja v poklicnih spretnostih Euroskills 2014 ter jih navdušeno, kot zna le on, označil za velik navdih in zgled. Kaj pa nam je kljub pomanjkanju časa sporočil glede KPK? Njegov odgovor se je glasil: »Predsednik republike ne komentira delovanja posameznih institucij pravne države, saj bi to lahko bilo razumljeno kot vmešavanje v njihovo delo ali odločitve. Dejstvo, da predsednik republike predlaga kandidate za izvolitev na pomembne državne funkcije ali jih celo sam neposredno imenuje, mu ne daje pravice ali pristojnosti, da s komentiranjem njihovega dela posega v njihovo samostojnost in odgovornost, razen ko je k temu z njihove strani povabljen.« Njegov urad nam je hkrati še prijazno predlagal, da si morda še enkrat preberemo govor z naslovom Deset let Komisije za preprečevanje korupcije – kje smo in kam naprej?, ki ga je imel Pahor pred časom na prireditvi KPK.

 

Deli s prijatelji