NA KOŽO

Zakaj Olimpija še ni ljubljanska

Objavljeno 25. avgust 2015 00.35 | Posodobljeno 25. avgust 2015 00.36 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Olimpija potrebuje dom v Stožicah, ne pa da tam gostuje.

Rok Tamše. Foto :S.N.

V glavnem mestu je spet čutiti okrepljen nogometni utrip. S prihodom ameriškega poslovneža srbskih korenin Milana Mandarića na čelo Olimpije se je v zmajevem gnezdu začelo dogajati. Sprva se je med privržence zeleno-bele barve sicer prikradel strah zaradi morebitne popolne srbizacije kluba, ko je bil za generalnega direktorja kluba imenovan menedžer Ranko Stojić. Toda Mandarić je uvidel, da bo moral staviti tudi in predvsem na slovensko noto, tudi ko gre za trenerja. Prišel je kleni in ambiciozni Korošec Marijan Pušnik, ki ga ni strah izzivov v novih projektih. Navsezadnje je že deloval v okoljih, kot sta Iran in Japonska.

Puška je okrepil in že znatno dvignil moštvo ter z odmevnimi zmagami zanetil začetno evforijo med navijači. Skupina Green Dragons se je aktivno vrnila na južno tribuno stadiona v Stožicah že na startu nove sezone, zdaj tekme obiskuje vse več gledalcev; na zadnji tekmi proti Celju jih je bilo 3500. To so obetavni znaki za trditev, da se je Ljubljana po dolgem času spet nogometno prebudila in da bi lahko Olimpija že v kratkem zasedla vlogo vodilnega športa po priljubljenosti v glavnem mestu. Na morebitni prevzem rezultatskega primata bo treba počakati še kar nekaj let. Ne glede na to je razveseljivo, da je nogomet spet v modi tudi v sila zahtevni Ljubljani.

Za nadaljnjo rast bo Olimpija med drugim potrebovala izjemen posluh župana Zorana Jankovića, ki zdaj redno spremlja Andraža Šporarja in tovariše iz VIP-lože v Stožicah, in vseh njegovih podanikov, ki skrbijo za upravljanje športnih objektov v mestu. Olimpija namreč še vedno nima svojega doma. Pisarno Mandariću posoja prejšnji predsednik Izet Rastoder, zmaji pa trenirajo povsod po mestu in okolici, kjer se najde prosto igrišče. Seveda to sploh ni v skladu z ambicijami in cilji kluba, ki si želi pridobiti trajno naklonjenost Ljubljančanov. Logično je, da dobijo nogometaši tako kot košarkarji svoj dom v Stožicah. Janković je že napovedal gradnjo pomožnih igrišč za vadbo jeseni, blizu naj bi bil tudi dogovor o uporabi poslovnih prostorov na stadionu. Olimpija brez doma bo ostala brez prave identitete, takšna pa bo težko uspešna na dolge proge. 

Deli s prijatelji