NA TAPETI

Zakaj natakarji odklanjajo naročila za vodo iz pipe?

Objavljeno 17. julij 2017 18.44 | Posodobljeno 17. julij 2017 18.44 | Piše: Dejan Vodovnik

Na tapeti hotelirji in gostinski lokali.

V Sloveniji smo pravico do vode zapisali celo v ustavo. Foto: Jure Eržen

LJUBLJANA – Minister Zdravko Počivalšek je v zadnjih dneh na tapeti po različnih koncih dežele na sončni strani Alp. Zdaj so se nanj spravili še udeleženci 2. Slovenskega kongresa o vodah. Seveda, zaradi vode. Zlasti pa zaradi domnevno nesprejemljive prakse, ki jo vodarji v zadnjih letih opažajo v številnih hotelih, restavracijah in gostinskih lokalih.

Gre za to, da strežno osebje odklanja naročila za pitno vodo iz pipe. Zakaj? Menda zato, ker imajo takšna navodila.

Praksa resnično ni vsakdanja, na to so nas opozorili tudi nekateri posamezniki in dodali, da gredo vse besede o tem skozi eno uho notri, skozi drugo pa ven.

15 organizacij se je podpisalo v pismu ministru Zdravku Počivalšku.

Takšno ravnanje je tudi družbeno neodgovorno, je slišati iz ust vodarjev oziroma Društva vodarjev, ki mu predseduje Lidija Globevnik, saj nemalokrat povečuje količino odpadne embalaže, ni odsev krožnega gospodarstva in zmanjšuje učinke investicij v javno infrastrukturo, ki z vodo preskrbuje lokale in hotele ter omogoča delovanje turističnega gospodarstva.

»V skladu s tradicijo in ukoreninjenim prepričanjem, da kozarca vode ne bi smeli odkloniti nikomur, bi pričakovali, da bo voda iz pipe brezplačno na voljo vsem gostom, ki si jo zaželijo. Če tega ne morete zagotoviti, vam predlagamo vsaj to, da hotelom in gostinskim podjetjem naročite, naj vodo iz pipe uvrstijo na cenik hrane oziroma pijače, ki jo strežejo, in določijo ceno strežbe. Pričakujemo, da sama voda ne sme biti zaračunana, tako kot to velja za ustekleničene vrste,« so zapisali predstavniki kar 15 društev, zvez in inštitutov, ki se ukvarjajo z vodami.

Tako so se nad ministra Počivalška poleg Društva vodarjev Slovenije spravili še Slovenski nacionalni komite za velike pregrade z dr. Andrejem Širco kot predsednikom, Slovensko društvo za zaščito voda, Društvo biologov, Društvo krajinskih arhitektov, Direkcija RS za vode itd.


Zakaj natakarji odklanjajo naročila za pitno vodo iz pipe?

»V Sloveniji se pogosto hvalimo s kakovostno pitno vodo, pravico do vode smo zapisali celo v ustavo, hkrati pa se v lovu za dobiček vse bolj drobnjakarsko obnašamo do vode, tudi tam, kjer bi dostop do vode iz pipe preprosto pomenil le znamenje prijaznosti, upoštevanje želja gostov in duha tradicije. Če se uspešnost turizma izkazuje v majhnih in na videz nepomembnih podrobnostih, je to ena od tistih, ki jih lahko brez velikega truda spremenimo na bolje,« so še zapisali v pismu ministru Zdravku Počivalšku udeleženci Slovenskega kongresa o vodah. Minister pa (še) nič! Še kar plava v svojih vodah. 

 

 

Deli s prijatelji