VPRAŠANJE

Zakaj molk o poslih državne NKBM na Hrvaškem?

Objavljeno 03. junij 2012 09.25 | Posodobljeno 03. junij 2012 00.45 | Piše: T. L.

Ugotavljanje odgovornosti za slabo poslovanje bank bi morala biti prednostna naloga ministrstva za finance, pravi Frangež.

Tudi v NKBM so se odločili za vračilo provizij.

LJUBLJANA – Matevža Frangeža, poslanca SD, zanima, ali so na Šušteršičevem ministrstvu za finance nasprotovali širitvi dnevnega reda skupščine NKBM.

Na dnevnem redu skupščine, sklicane za 8. junij, namreč ne bo odločanja o razkritjih revizijskih poročil o poslovanju hčerinskega podjetja KBM Projekt na Hrvaškem, o čemer je poročal časnik Dnevnik. To pomeni, da ne bo vloženih tožb zoper odgovorne osebe. »Naj vas spomnim, da je to 16. maja 2012 zahtevala Agencija za upravljanje kapitalskih naložb Republike Slovenije kot upraviteljica državnega deleža v tej za Slovenijo izjemno pomembni drugi največji banki v državi,« je zapisal Frangež.

NKBM deluje v nasprotju s koalicijsko pogodbo

Zato ima Frangež za ministra Šušteršiča nekaj poslanskih vprašanj, in sicer, ali je ministrstvo za finance uradno ali neuradno nasprotovalo širitvi dnevnega reda skupščine delničarjev NKBM in ali uprava NKBM še uživa zaupanje največjega delničarja glede na to, da z neugotavljanjem odgovornosti, ki izhaja iz revizijskih razkritij, deluje izrecno v nasprotju s koalicijsko pogodbo in sklepi odborov državnega zbora. Republika Slovenija namreč skupaj z družbami v večinski lasti države upravlja 51 odstotkov delnic omenjene banke.

Kaj se je zgodilo s transparentnostjo?

Frangež pričakuje še ministrov odgovor na vprašanje, kako bo kot minister zaščitil državne interese v konkretni zadevi in kako bo dosegel obravnavo razkritij iz revizijskih poročil na skupščini. »V času, ko načrtujete privatizacijo državnih bank, bi moral biti boj za transparentnost in ugotavljanje odgovornosti za slabo poslovanje bank vaša prednostna naloga, še posebej v postopkih, kjer gre za zaščito državnega premoženja,« ministra opominja poslanec in ga še sprašuje, ali Šušteršič kot minister odstopa od obljube o novi kakovosti odgovornosti, o kateri je govoril ob zadnjih spremembah zakona o upravljanju kapitalskih naložb Republike Slovenije.

Deli s prijatelji