O PRIHODU TROJKE

Zakaj le želi vlada utišati Peterleta?

Objavljeno 21. september 2013 10.33 | Posodobljeno 21. september 2013 10.33 | Piše: Jadran Vatovec

Matjaž Han: Peterletove izjave so ogrozile kredibilnost vlade.

Lojze Peterle. Foto: Tomi Lombar, Delo

LJUBLJANA – Vodja poslanske skupine Lukšičevega SD Matjaž Han se je ostro odzval na izjavo prvega predsednika slovenske vlade, evropskega poslanca Lojzeta Peterleta, s katero je slednji komentiral možnost prihoda tako imenovane trojke (Evropske centralne banke, Evropske komisije in Mednarodnega denarnega sklada) v Slovenijo. V odzivu na Peterletove besede je Han včeraj namreč poudaril: »Danes so špekulacije o finančnem zlomu Slovenije dobile novo ime. Poleg že vidnih slovenskih politikov, ki so v mednarodni javnosti razlagali o Sloveniji kot naslednji Grčiji, se je na seznam vpisal tudi Lojze Peterle. Peterletove izjave, da Slovenijo neizogibno čaka pomoč Evropske unije oziroma prihod tako imenovane trojke, ki se je evropski poslanec celo veseli, so škandalozne. Potrebna politična stabilnost in zaupanje v sprejem ukrepov slovenske vlade za ohranitev finančne in ekonomske suverenosti sta bila z izjavami evropskega poslanca močno načeta.« Vse, kar je tokrat izrekel Peterle, trdi Han, pomeni namerno in škodljivo izvajanje pritiska na Slovenijo in na mednarodno skupnost, ki bo nazadnje še verjela, da sami (naša vlada, slovenske banke) nismo več sposobni uspešno odpravljati težav.

Koaliciji gre v
nos zahteva EU

Razjedanje kredibilnosti Slovenije s pomočjo različnih špekulativnih napovedi o skorajšnjem prihodu trojke, ki smo mu bili priča že v preteklih mesecih, je povzročilo veliko nezaupanje mednarodne javnosti v Slovenijo, je prepričan Han. Zahteva Evropske unije, da želi sodelovati pri pregledu slovenskega bančnega sistema, ki ga je kot domnevno še posebno problematičnega izpostavil Peterle, naj bi bila posledica tega nezaupanja: »Čudim se, da Peterletu kot predsedniku vlade (bil pa je predsednik slovenske vlade le od spomladi 1990 do spomladi 1992, op. J. V.) ni uspelo vzpostaviti takšnega slovenskega bančnega sistema, ki ne bi temeljil, kot temu on pravi, na praksi političnega bančništva.«

Drži kot pribito, Han je celo sam omenil, da smo bili že v minulih mesecih priča zelo različnim špekulativnim napovedim. Tega pa zagotovo ni mogel za nazaj vzpodbuditi Peterle z zdajšnjim komentiranjem, saj nima časovnega stroja. Za to, da Evropska centralna banka (ECB) izve oziroma ve, v kakšnem stanju so slovenske banke, pa ji tudi ni treba poslušati nobenih (ne pesimističnih ne optimističnih) špekulativnih napovedi. Stanje je že (pre)dolgo skrb vzbujajoče. To je žal dejstvo, ki nikogar v Sloveniji več ne preseneča in ki ga tudi v Bruslju že nekaj časa poznajo.

Vendar pa se Han ne jezi samo na Peterleta, »vprašanje« je naslovil tudi na NSi Ljudmile Novak, saj je evropski poslanec pač njen član: »Vprašanje o sprejemanju politične odgovornosti za škodo, povzročeno s Peterletovimi izjavami, je vprašanje za stranko, katere član je gospod Peterle, odgovore pa si zaslužijo slovenske državljanke in državljani, ki so gospodu Peterletu podelili mandat evropskega poslanca.«

Vprašanje, kajpak, tudi je, ali je Hanov odziv na »grozne« Peterletove izjave nastal v poslanski skupini SD ali pa so se v koaliciji taktično dogovorili, naj pač eden prvi vrže kamen v nadležnega evropskega poslanca. Medtem ko vodja poslanske skupine SD izstreljuje strupene puščice v Peterleta, pa guverner Banke Slovenije dr. Boštjan Jazbec, kot nekakšni vladni tiskovni predstavnik, že nekaj časa pomaga vladi in državljane prepričuje, da je bila nadzorovana likvidacija Probanke in Factor banke edina možna izbira, saj bi v nasprotnem primeru na mah ogrozili celotni bančni sistem. Druge banke bi namreč morale za stečaj Probanke in Factor banke zagotoviti več 100 milijonov evrov, ki pa jih nimajo.

Trojka pride, če jo povabiš

Lojze Peterle je napovedal, da bo Evropska komisija najbrž že letos jeseni (potem, ko jo bomo sicer sami prosili za pomoč) primorana ukrepati oziroma zahtevati, naj nemudoma in čisto zares začnemo reševati akutni problem slovenskih bank: »Trojka vedno pride na povabilo, se ne vsili. Povabiš pa jo, ko ne gre več. Meni je žal, da nas je taktično vladanje pripeljalo v razmere, ko se mi zdi, da brez zunanje pomoči ne bo več šlo.« »Glede na to, kako se je vlada doslej lotevala reševanja problemov, si težko predstavljam našo pot iz krize brez finančne pomoči iz tujine,« je pojasnjeval na novinarski konferenci. »Finančno izčrpavanje Slovenije se nadaljuje,« je še dejal in s tem mislil na nadzirano likvidacijo Probanke in Factor banke, na to, da se je vlada odločila, da bo interese lastnikov teh dveh zasebnih bank obvarovala na ramenih (z denarnicami) nič krivih in nič dolžnih davkoplačevalcev. Opozoril tudi je, da je že njegova vlada 1990–1992 naletela na ostre kritike in nasprotovanja, ko je hotela končati prakso podalpskega političnega bančništva. Mar to mogoče ni res?

 

Deli s prijatelji