POŠTENOST

Zakaj le Lukšič ni 
zanimiv za KPK?

Objavljeno 24. september 2013 11.30 | Posodobljeno 24. september 2013 11.30 | Piše: Jadran Vatovec

Je predsednik SD storil nekaj, kar je opisano v 263. členu KZ?

Je za predsednika državnega zbora Janka Vebra predsednik SD dr. Igor Lukšič še vedno najpoštenejši med poštenimi? Foto: Leon Vidic

LJUBLJANA – Koprski župan Boris Popovič je nedavno (najprej v oddaji Vroči stol na Info TV, pozneje pa še v drugih medijih oziroma za nekatere spletne portale) omenil, da si je predsednik vladnega SD dr. Igor Lukšič močno prizadeval za gradnjo plinskega terminala v Luki Koper. Popovič je poudaril: »To je bil Lukšičev osebni projekt. Govorimo pa o milijardah, ne več samo o milijonih.« Dejal je celo: »Lukšič bi za gradnjo (plinskega) terminala naredil popolnoma vse. To je njegov največji interes.« Predsednik SD se na Popovičeve trditve najprej ni odzival, čez čas pa se vendarle je. Kako? Vse je zanikal in trdil, da so takšna podtikanja za lase privlečena, saj naj nikoli ne bi bil (ne tako ne drugače) povezan z zagovorniki gradnje plinskega terminala v Koprskem zalivu. O tem smo že poročali.

Kaj pa se je zgodilo potem? Prav kmalu je samega sebe postavil na laž. Novinarju Dela Borisu Šuligoju, ki mu je lahko postregel s konkretnimi datumi (in celo urami), imeni njegovih sogovornikov in podatki, kdaj je bodisi v živo bodisi po telefonu koga o čem prepričeval, je nazadnje priznal svoj greh: »To je bilo že aprila. Pri meni sta se oglasila brata Puklavec (Vladimir Puklavec, zastopnik, direktor in solastnik TGE Gas Engineeringa, ki je poskušal doseči, da bi vsi pristojni prižgali zeleno luč za gradnjo plinskega terminala, in njegov brat, op. J. V.), predstavila sta mi projekt plinske elektrarne in me vprašala, ali se lahko pozanimam pri Borisu Popoviču, ali s tem projektom še kaj bo. Po naključju je bil Popovič takrat v bolnišnici, a je, ko sem ga poklical, rekel, da ga ne motim, naj kar povem ...« Ups! Kako je to mogoče, saj Lukšič nikoli ni bil povezan z zagovorniki gradnje plinskega terminala?

Ve se, koga je prepričeval

Kdor zase (ali za koga drugega) zahteva ali že sprejme čeprav le obljubo oziroma ponudbo koristi, se pri nas kaznuje z zaporom.

Ne, ni se pogovarjal samo po telefonu, samo enkrat in niti samo s Popovičem. Šuligoju je potrdil, da se je v imenu in v interesu bratov Puklavec srečal še s Sebastjanom Jeretičem, ki koprskemu županu sicer pomaga (svetuje) predvsem na področju komuniciranja z javnostjo. Seveda bi bil Lukšič zdaj rad kar žrtev: »Bratoma Puklavec sem naredil uslugo, kakor sem jima obljubil. Zdaj, po vsem tem, kar je Popovič storil, pa sem jima sporočil, da iz njunega načrta ne bo nič. Zdaj se še bolj vidi, da je bil to mafijski način delovanja, verjetno je Jeretič snemal pogovor z mano ...«

Kaj je novinarju Dela razkril Jeretič: »Da bi v Kopru podprli plinski terminal, je predsednik SD Lukšič prepričeval tudi mene, ko sem se poleti srečal z njim. Če je treba, lahko pogledamo tudi telefonske klice, saj vse županove klice ves čas snemajo.«

Se še spomnite, kako odločno in neizprosno je Klemenčičeva Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) vzela pod drobnogled domnevno sumljivo početje prvakov dveh največjih parlamentarnih strank, predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića in predsednika SDS Janeza Janše? Janše sta se državno tožilstvo in sodišče tudi v zadevi Patria lotila z vsemi topovi: nazadnje ga je sodnica na prvi stopnji obsodila zato, ker naj bi na neugotovljenem (neznanem) kraju od neugotovljene osebe na neugotovoljen način prejel obljubo o neugotovljeni nagradi, ki naj bi jo finska Patria namenila njemu oziroma njegovi stranki, če bo Slovenija kupila Patrijine osemkolesne oklepnike.

Ker menda živimo v krasni pravni državi, bodo zaposleni v sinekurah Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), KPK in državnega tožilstva zdaj zagotovo na mah zavihali rokave in natančno preverili oziroma proučili, ali je morda dr. Lukšič, ki zagotovo ni registrirani lobist, v Kopru nezakonito lobiral za brata Puklavec in ali je kar koli dobil v zameno, a ne? Njegovi stiki s Popovičem in Jeretičem so bili konkretni in so preverljivi, ni šlo za neugotovljene sogovornike ob neugotovljenem času ipd. Mogoče pa se bodo tudi v državnem zboru zbudili iz poletnega spanja in ustanovili kakšno novo parlamentarno preiskovalno komisijo?

Sum koristi od nezakonitega posredovanja!

Po mnenju pravnih strokovnjakov (navsezadnje tudi po mnenju sodnice ljubljanskega sodišča, ki je obsodila Janeza Janšo zaradi Patrie) je vsebina 263. člena slovenskega kazenskega zakonika več kot dovolj jasna. In kaj piše v prvem odstavku tega člena? »Kdor zase ali za koga drugega zahteva ali sprejme nagrado, darilo ali kakšno drugo korist ali obljubo oziroma ponudbo take koristi, da bi izkoristil svoj položaj ali svoj resnični ali domnevni vpliv in posredoval, da se opravi ali ne opravi kakšno uradno dejanje, se kaznuje z zaporom do treh let.« Zadostuje, da prejme samo obljubo ali ponudbo neke koristi. Ali ju je dr. Igor Lukšič prejel v zvezi s plinskim terminalom, bodo zagotovo znali preveriti naši neodvisni državni organi. Kdor zase (ali za koga drugega) zahteva ali že sprejme pa čeprav le obljubo oziroma ponudbo koristi, se pri nas kaznuje z zaporom.

 

Deli s prijatelji