ODMEVNO

Zakaj je Jankoviću počil film

Objavljeno 16. julij 2013 12.52 | Posodobljeno 16. julij 2013 12.52 | Piše: STA, T. L.

Tudi hrvaški Novi list se je razpisal o krhkem razmerju med vlado Alenke Bratušek in njenim mentorjem Zoranom Jankovićem.

Župan Ljubljane Zoran Janković

ZAGREB – Slovenska premierka Alenka Bratušek se sooča ne le z nepričakovano velikim proračunskim primanjkljajem, temveč tudi z bojem za vodenje Pozitivne Slovenije, ki bi se lahko končal s padcem vlade, ocenjuje današnji Novi list. Dodaja, da so vladno koalicijo razburile napovedi o možnosti vrnitve ljubljanskega župana Zorana Jankovića na čelo PS.

O težavah Bratuškove in Jankovića tudi na Reki 

Janković in Bratuškova sta se prejšnji teden na večerji s poslanci PS sporekla, kar je samo potrdilo ugibanja, da odnos med ljubljanskim županom in njegovo izbranko za premierski položaj ni najboljši, piše reški časnik.

Čeprav se je Janković pred nekaj meseci umaknil s položaja predsednika PS, sicer brez resnične želje, da bi to storil, je ohranil stike z ministri iz vrst PS, nadaljeval vodenje kadrovske politike ter iz ozadja vplival na politične odločitve vlade, zato je bilo le vprašanje časa, kdaj bo prišlo do odprtega spopada, ocenjuje Novi list.

Odločitve vlade za Jankovića kot klofuta

»Janković se v resnici nikoli ni sprijaznil z lastno detronizacijo. Meni, da ni bila pravična. Prepričan je, da je politično kaznovan brez resnične krivde,« navaja časnik. Kot dodaja, Janković v zadnjem času ni več sodeloval pri vseh kadrovskih in strateških odločitvah vlade, nekaj zadnjih odločitev »svoje vlade« pa naj bi doživel kot »veliko klofuto«.

Jankoviću počil film

Zdi se, da je Jankoviću »počil film«, potem ko Ljubljana iz državnega proračuna ni dobila denarja, za katerega župan trdi, da ji pripada. Zahteval je sklic kongresa PS za jesen, čeprav ni jasno potrdil, da bo znova kandidiral za predsednika.

Če bo kandidiral, Bratuškova ne bo, kar bo pomenilo razpad vladne koalicije in padec vlade, ker bi to pomenilo kršitev koalicijskega dogovora. Kot pojasnjuje časnik, bi vrnitev Jankovića na čelo PS pomenila odhod Gregorja Viranta in Karla Erjavca iz vlade, ker sta sodelovanje v vladi Bratuškove pogojevala z umikom Jankovića.

Če bi padla še ena vlada in bi imeli druge zaporedne izredne volitve, bi to Slovenijo popolnoma blokiralo Slovenijo. »Morda bo prisiljena poiskati evropsko finančno pomoč in sprejeti 'zloglasni trojček' Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada. Slovenijo torej čaka razburljiva jesen,« sklene časnik.

Deli s prijatelji