DOLŽNIKI

Zakaj Durs nekaterim dopušča kopičenje dolga?

Objavljeno 16. april 2013 11.27 | Posodobljeno 16. april 2013 10.50 | Piše: A. K.

Nekaterim dolžnikom se je kopičenje dolga dopuščalo več let. Lani so stečaj predlagali za zgolj 83 dolžnikov.

Na Dursu zanikajo, da dolžnikov ne pošiljajo v stečaj.

LJUBLJANA – Potem ko sta Durs in Curs v ponedeljek dopoldne objavila seznam davčnih dolžnikov, ki so imeli 25. marca letos dolg, večji od pet tisočakov in starejši od 90 dni, se pojavljajo številna vprašanja o tem, ali je država dovolj hitra pri ukrepanju in učinkovita pri preprečevanju kopičenju dolgov, ki so pri nekaterih dolžnikih zrasli tudi na nekaj milijonov evrov.

Zakaj Durs pusti, da dolg raste?

Največji davčni dolžniki, podjetje Maxicom z več kot 20-milijonskim dolgom ter podjetji HTC Dva in Vegrad z več kot 10-milijonskim dolgom, so v stečaju. A večina podjetij z Dursovega seznama ni. Zakaj torej Durs dopušča, da dolg naraste na več milijonov in dolžnika ne »ustavi« prej ter mu prepreči kopičenje dolga?

»Razmeroma velik dolg lahko nastane iz zelo različnih razlogov, kot so odlog obveznosti, inšpekcijske odločbe ali morda kakšna enkratna obdavčitev z visoko obveznostjo,« odgovarjajo na Dursu. Zelo velik davčni dolg lahko nastane tudi, če davki niso plačani zgolj od enega visokega, nekaj desetmilijonskega posla, poročajo Finance.

Veliko pa je bilo tudi takšnih primerov, ko se je pri nekaterih podjetjih neplačevanje davkov in prispevkov »s političnim žegnom in brez odgovornosti« dopuščalo več let, s tem pa se je dovoljevala rast dolga. 

Zakaj jih ne pošljejo v stečaj?

Na Dursu so povedali, da so lani predlagali stečaj za 83 dolžnikov (vseh na seznamu je skoraj 16.000), ki so skupaj dolgovali 58,5 milijona evrov. Pravijo, da so z denarjem za predujme ob vložitvi predloga za stečaj zelo omejeni. Predujem za kritje stroškov postopka za pravno osebo denimo znaša 3600 evrov. Ko so izčrpane že vse možnosti za poplačilo davčnega dolga, vloži Durs, če seveda ima denar za to, predlog za uvedbo stečaja nad podjetjem.

Pred blokado transakcijskega računa dolžnikom pošljejo opomin, nato sledi izvršba. Na Dursu pravijo, da pri vodenju davčne izvršbe upoštevajo načela, po katerih je treba uporabiti ukrep, ki dolžniku povzroča najmanjšo škodo.

Kaj pa, če je podjetje na seznamu neupravičeno?

Pritožbo je treba vložiti pisno oziroma po elektronski pošti, reševanje pa je odvisno od vsakega primera posebej. Na Dursu pravijo, da bodo neupravičeno uvrščeni na seznam na njem prečrtani, osveževali pa ga bodo enkrat na mesec.

Je vaš poslovni partner na seznamu?

Morda gre le za nerešen spor z davčno upravo in je vaša stranka dober plačnik, a previdnost ni odveč. Zato poskusite dobiti avans ali takojšnje plačilo, kar je zlasti pomembno, če gre za večje posle in stranke, ki jih ne poznate dobro.

Deli s prijatelji