NAŠI MENEDŽERJI

Zakaj biti bančnik? Zaslužek pol milijona evrov je pravilen odgovor

Objavljeno 14. maj 2012 14.33 | Posodobljeno 14. maj 2012 14.33 | Piše: S. J.

Banke imajo izgube, prejemki naših bančnih menedžerjev pa se niso dosti spremenili, nekaterim so se celo povečali.

Na prvih desetih mestih najdemo kar tri člane uprave Gorenjske banke.

LJUBLJANA – Čeprav se banke spopadajo z velikimi izgubami, se prejemki menedžerjev bank niso spremenili, nekateri so kljub izgubam zaslužili celo več. Tako so predsedniku uprave Gorenjske banke Gorazdu Trčku lani prihodki poskočili za odstotek, čeprav je dobiček Gorenjske banke upadel za 92 odstotkov. Trček se lahko tako pohvali kar s 472.000 evri prihodka.

Trčku po ugotovitvah financ sledita član uprave Gorenjske banke Srečko Korber s 348.000 evri in predsednica uprave Probanke Romana Pajenk, ki se lahko pohvali z 296.200 evri prihodka, čeprav so se ji prejemki znižali skoraj za 8 odstotkov.

Izguba bančnega sistema se je početverila

Da razmere v bančništvu niso rožnate, priča tudi podatek, da se je čista izguba bančnega sistema početverila. Predlani so imeli 98,1 milijona evrov izgube, letos že 409,6 milijona evrov. Šibko stanje se kaže tudi v zmanjšanju posojil gospodarstvu. Med desetimi najbolje plačanimi člani in predsedniki uprav najdemo kar štiri člane uprave Gorenjske banke, na tretjem mestu se je znašla že omenjena Pajenkova.

Z nekoliko nižjimi prihodki se lahko pohvalijo v naši največji banki NLB, predsedniku uprave Božo Jašoviču so se prejemki v primerjavi s predlanskim letom znižali za 12 odstotkov, tako da je s 147.00 evri pristal na 28. mestu. Ker je NLB lani poslovala najslabše od vseh slovenskih bank, so plače upadle tudi vsem preostalim članom uprave NLB.

Nekdanji predsednik uprave druge največje banke pri nas, NKBM, Matjaž Kovačič je pristal na 12. mestu z 214.000 evri, vendar se za tolikšne prejemke lahko zahvali tudi visoki odpravnini.

Deli s prijatelji