NA KOŽO

Zakaj bi?

Objavljeno 24. julij 2017 00.35 | Posodobljeno 24. julij 2017 00.36 | Piše: Jaroslav Jankovič
Ključne besede: komentar

Zakaj bi se osem ur vrtela okoli miz, se v vročih dneh pregrevala ob odprtem ognju peči in švicala do gat za 3,50 evra bruto?

Jaroslav Jankovič.

Oni dan sem po dolgih desetih letih srečal prijateljico, s katero se poznava še iz študentskih let. Vseskozi je bila iznajdljiva, tudi delavna, in pristala na zavodu za zaposlovanje kot višja referentka. Po besedi ali dveh je povedala, da iščejo varilce, monterje... »Pa natakarje, si predstavljaš, natakarjev ni...« Da ne govorimo o kuharjih in zidarjih, ki jih lahko iščeš z lučjo pri belem dnevu. Velika podjetja objavljajo razpise in pošljejo povpraševanje na Hrvaško, Bosno in Srbijo. Potem je sama od sebe izstrelila: »Seveda ni domačih varilcev, kdo bo švasal osem ur za minimalca!« Ko je delodajalca opozorila, da bi bilo morda modro ponuditi več, ji je odvrnil: »Pa mu recite, da mu lahko dam 900 evrov na mesec.«

Zakaj bi se osem ur vrtela okoli miz, se v vročih dneh pregrevala ob odprtem ognju peči in švicala do gat za 3,50 evra bruto?

 

Že nekaj časa je očitno, da se podjetniki z mladimi ne bodo več mogli hecati z minimalci. Zakaj bi švasar sprejel delo nekje na Dolenjskem za 700 evrov, če mu bo zasebnik sploh plačal, in kdaj? V ladjedelnici v Rotterdamu bi dobil tudi 5000 evrov. Rotterdam je sicer blizu, a bodimo realni. Radi smo doma, tu imamo punco, fanta, prijatelje, premik je vendarle težak. A ne več tako težak, kot se oblasti, ki stiska ljudstvo z davki, mimogrede, zamislili so si še eno olajšavo (!), dozdeva. Iz Rotterdama lahko vsak konec tedna priletimo domov za 50 evrov.

Lastnik picerije mi je pojamral, da ne dobi natakarja. Plačal bi ga seveda polnega 3,50 evra na uro. Bravo. Študentke niso več tako naivne, da bodo poprijele za vsako delo. Nekoč je bila prav to: Glej jo, punco, poprime za vsako delo, vrednota. Ob uresničljivem pričakovanju, da te bodo tudi korektno plačali. Zakaj bi se osem ur vrtela okoli miz, se v vročih dneh pregrevala ob odprtem ognju peči in švicala do gat za 27 evrov bruto?! Četudi bi delala 30 dni v mesecu, bi zaslužila 810 bruto. Ostalo bi ji za minimalca. Če bi seveda sploh dobila plačano?! Zakaj bi, torej?

Zakaj bi čistilka korektno opravljala svoje delo, če za oblast ni vredna, da bi ji definirali plačo? Pucfrau Fata pa res ni vredna, da bi o njej razpravljali na tako visokem nivoju. Zakaj bi, torej? Meja je blizu!

 

Deli s prijatelji