POGUMNI SLOVENEC

Zajel sedem golobradih neofašistov, ki so šli nad Tita

Objavljeno 25. maj 2015 15.35 | Posodobljeno 25. maj 2015 13.17 | Piše: S. N.

Slovenski možje postave niso mogli ukrepati, saj ni šlo za uradno spominsko obeležje. Ima pa medalja, kot vedno, dve plati.

Fotografija je simbolična.

NOVA GORICA – Dan mladosti oziroma današnji 25. maj očitno še vedno buri duhove. Na dan, ko se jugonostalgiki spominjajo rojstva Josipa Broza Tita, se je peščica italijanskih najstnikov lotila napisa Tito na hribu Kokoš blizu Lokve pri Divači.

Že v četrtek so po poročanju TV Slovenija napis povsem uničili. Dejanje bi verjetno ostalo zavito v tančico skrivnosti, če ne bi bilo na kraju dogodka lovca, ki je pravico vzel v svoje roke.

Lovec v akcijo

Napis je bil pred časom obnovljen v čast dogodkom v drugi svetovni vojni, ki pa na tem koncu še vedno buri duhove. To je bilo jasno videti tudi v soboto, ko so svoj shod v Gorici pripravili neofašisti. Prav temu gibanju naj bi pripadali tudi golobradci, ki so se spravili na napis Tito.

Mladoletnike je najprej zalotil domačin, ki jih je poskušal pregnati, a so se nadenj spravili s kamenjem. Prava drama pa se je odvila, ko se je vmešal še lovec. Splezal je z opazovalnice in se pognal v lov, polovico predrznih Italijanov je zajel z lovsko puško. Odpeljal jih je do vznožja hriba, tam pa so že čakali policisti.

image
Podoben, a bolj znan napis najdemo tudi na Sabotinu. Foto: dokumentacija Dela

Brez kazni

Slovenski možje postave niso mogli ukrepati, saj ni šlo za uradno spominsko obeležje in skrunitve ni bilo. Policisti so zato mlade Italijane kmalu izpustili. Vendar pa ima medalja, kakopak, dve plati. Poraja se namreč vprašanje, kako lahko nekdo, ki ni policist oziroma pripadnik kakega drugega pooblaščenega državnega organa, komur koli sploh odvzame prostost in ga ob pomoči strelnega orožja vzame za talce. Zakon tako ravnanje izrecno prepoveduje, samovoljnemu šerifu pa grozi kazen do enega leta zapora. Kazniv je celo poskus tovrstnega dejanja.

Napis Tito že nazaj

Napis, tako poroča MMC, so domačini v teh dneh že popravili, pri tem pa so levji delež posla opravili pripadniki organizacije TIGR.

Komentirajte: je lovec, ki je zajel golobrade Italijane, junak ali kršitelj slovenske zakonodaje? Uredništvo opozarja: spodbujamo kulturno razpravo, ne trpimo pa nestrpnežev. Neprimerne komentarje, ki bodo širili sovraštvo, bomo izbrisali.

Deli s prijatelji