DRAŽJE ZADOLŽEVANJE

Zahtevana donosnost na slovenske obveznice raste najhitreje

Objavljeno 22. marec 2013 21.45 | Posodobljeno 22. marec 2013 21.49 | Piše: STA, A. L.

Zahtevana donosnost na slovenske desetletne obveznice se je do 15. ure na elektronski borzi MTS okrepila kar za 0,36 odstotne točke na 5,56 odstotka.

Nekateri trdijo, da lahko s pomočjo novega spletnega orodja s 87-odstotno natančnostjo predvidijo dogajanje na borzah.

LJUBLJANA – Potem ko se je zgodba v zvezi z mednarodno pomočjo Cipru zapletla in še vedno ni jasno, kaj bo s to ranljivo evrsko državo, se danes na sekundarnem trgu zvišuje zahtevana donosnost na obveznice več evropskih držav. Na elektronski borzi MTS se sicer najbolj krepi prav obrestna mera na slovenske državne dolžniške vrednostne papirje. Zahtevana donosnost na slovenske desetletne obveznice se je do 15. ure na elektronski borzi MTS okrepila kar za 0,36 odstotne točke na 5,56 odstotka.

Za nekatere pada

Četudi se danes malenkostno zvišuje tudi obrestna mera na obveznice z ročnostjo 10 let na številne evropske države, med drugim nemške, belgijske, danske, finske, nizozemske, avstrijske, češke, madžarske in portugalske, pa se zahtevana donosnost na primerljive papirje nekaterih ranljivih evrskih držav znižuje. Obrestna mera na italijanske obveznice z ročnostjo 10 let se je do 15. ure znižala za 0,11 odstotne točke na 4,49 odstotka, na primerljive španske papirje pa za 0,07 odstotne točke na 4,82 odstotka. Obresti na irske desetletne obveznice so bile medtem ob 15. uri 0,03 odstotne točke pod izhodiščem.

Niso še prejeli predloga

Ciprski parlament je v začetku tedna zavrnili dogovor s trojko posojilodajalcev, ki je predvideval tudi obdavčitev bančnih vlog. Ciprska vlada je nato pripravila t. i. načrt B, pri čemer naj bi šlo za vzpostavitev posebnega solidarnostnega sklada in ukrepov za nujno omejitev kapitalskih tokov. Poleg tega v Nikoziji načrtujejo tudi celovito sanacijo problematičnih bank. Evropska komisija alternativnega predloga Cipra glede zagotovitve 5,8 milijarde evrov v zameno za finančno pomoč še ni prejela. A nemška kanclerka Angela Merkel naj bi posvarila, da njihovo potrpljenje ni neomejeno.

Deli s prijatelji