ZASTARANJE PROCESA

»Zahtevamo odstop vseh tožilcev in sodnikov«

Objavljeno 07. september 2015 18.25 | Posodobljeno 07. september 2015 18.45 | Piše: Ma. F.

Zastaranje zadeve Patria po mnenju pravosodnega ministrstva ne krepi zaupanja v sodni sistem.

LJUBLJANA – Proces v zadevi Patria je zastaral, je danes sporočilo okrajno sodišče v Ljubljani in s tem končalo več kot 10 let trajajočo zgodbo o nakupu oklepnikov. Julija 2004 je državni zbor sprejel dolgoročni program razvoja, ki je predvidel tudi nakup 135 bojnikov. Junija 2006 je ministrstvo za obrambo nato na razpisu izbralo podjetje Rotis, ki zastopa finsko podjetje Patria. Čez pol leta so podpisali pogodbo. Posel je bil vreden 278 milijonov evrov.

Na današnjo vest o zastaranju se je odzval tudi Janez Janša, ki je na twitterju zapisal, da bi bilo treba račun za sojenje poslati Masleši, Fišerju, Bavconu in Kučanu.

Okrajno sodišče je odločitev o zastaranju strankam po pošti poslalo v petek popoldne. »Dokler pošta ne bo vročena vsem strankam v postopku, sodišče ne more komentirati njene vsebine,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Na ministrstvu za pravosodje obžalujejo, da je zadeva Patria zastarala. »Tako s pravnega kot vsebinskega vidika ni dobro, če katere koli sodne zadeve zastarajo, saj to ne krepi zaupanja v pravo in sodni sistem,« so zapisali v odzivu.

Zbor za republiko je v sporočilu za javnost zapisal, da so od vsega začetka opozarjali na »očitne kršitve ustave in druge pravne nepravilnosti tako v obtožnem predlogu kot v kasnejših sodbah sodišč v zadevi Patria«. Ker je okrajno sodišče v Ljubljani sporočilo, da je s sklepom ustavilo sodni postopek zaradi zastaranja, je zadeva Patria dobila epilog s sodbo ustavnega sodišča, ki je edina sodba v tej zadevi in ki je vsebinsko natančno predstavila nezakonitosti in kršitve ustavnih pravic, ki so jih Janezu Janši, Tonetu Krkoviču in Ivanu Crnkoviču storila državno tožilstvo in sodišča, so še zapisali.

Tožilstvo še proučuje možnost pritožbe

Vrhovno državno tožilstvo še proučuje tako sklep ljubljanskega okrajnega sodišča o ustavitvi postopka zaradi zastaranja v zadevi Patria kot možnost pritožbe, so sporočili z omenjenega tožilstva. Zoper sklep je namreč v osmih dneh dovoljena pritožba.

Deli s prijatelji