OBRAVNAVA

Zahtevajo razrešitev Desusove ministrice Bizjak Mlakarjeve

Objavljeno 15. junij 2015 19.11 | Posodobljeno 15. junij 2015 19.11 | Piše: STA, A. L.

Po Erjavčevem prepričanju bo sicer pri kvotah »treba stopiti korak nazaj, poiskati kompromis ter primerne in pametne rešitve«.

Julijana Bizjak Mlakar

LJUBLJANA – Poziv k razrešitvi ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, ki ga je na premierja Mira Cerarja naslovilo združenje izdajateljev radijskih in televizijskih programov, je bil tema današnjega sestanka vodstva Desusa, je v izjavi ob robu seje državnega zbora potrdil prvak stranke Karl Erjavec. Za torek pa napoveduje srečanje z nekaterimi predstavniki medijev.

Kot je dejal v izjavi za medije, je vodstvo stranke danes govorilo tudi o omenjeni temi, saj si želi kot predsednik stranke »razčisti, v čem je težava«. Bizjak Mlakarjeva je namreč ministrica iz kvote Desusa. Ob tem pa je napovedal, da se bo z ministrico za kulturo in nekaterimi predstavniki lokalnih radijskih in televizijskih postaj srečal že v torek. Obenem se bo po Erjavčevih besedah Bizjak Mlakarjeva v torek sestala tudi s predsednikom vlade.

Erjavec je ob tem opozoril, da je pri osnutku sprememb zakona o medijih, ki je razburil izdajatelje, govora »o prvem tekstu« ter da to še ni zakonodajna faza. Kot je spomnil, je Bizjak Mlakarjeva že pretekli četrtek na ministrstvu za kulturo sklicala sestanek z deležniki, tako da Erjavec računa, »da bodo v tem tednu našli neke skupne rešitve, ki bodo omogočale, da bo ta zakon o medijih sprejet in da bo imel tudi podporo tistih, ki pravzaprav ta zakon izvajajo – predstavnikov medijev«.

Korak nazaj

Po Erjavčevem prepričanju bo sicer pri kvotah »treba stopiti korak nazaj, poiskati kompromis ter primerne in pametne rešitve«. Ob tem je po njegovem mnenju treba upoštevati, da je slovenski medijski prostor zelo specifičen, saj gre za majhen prostor z veliko konkurenco. »Imamo državne medije, zasebne medije, medije na lokalni ravni, na državni ravni,« je naštel in poudaril, da je treba upoštevati tudi sredstva, ki so potrebna, da lahko takšni mediji ustrezno delujejo.

O napovedanih pogovorih Bizjak Mlakarjeve na ministrstvu za kulturo, kot so dejali, niso seznanjeni. Konkretnega odgovora o pogovorih ni podala niti ministrica, ki je pojasnila le, da ima za ta teden načrtovanih več srečanj.

Združenje izdajateljev radijskih in televizijskih programov pri GZS – Medijski zbornici je v četrtek predsednika vlade Mira Cerarja pozvalo, naj razreši ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar. Kot vzrok so navedli ministričino neodzivnost in strokovno nekompetentnost v povezavi s predlogom novele zakona o medijih, ki je trenutno v javni razpravi.

Deli s prijatelji