POZIV

Zahtevajo odstop vlade

Objavljeno: 09.05.2012 09:00

Žigi Turku sporočajo, da s svojim načinom komunikacije ne more biti minister v demokratični vladi.

  • Se bo vlada odzvala na zahtevo po odstopu?
  • Janez Janša

LJUBLJANA – Skupnost FDV in Neodvisni sindikat delavcev ljubljanske univerze (NSDLU) zahtevata odstop vlade, še posebej pa superministra Žige Turka. »Nekdo, ki komunicira s hrbtom obrnjen proti sogovornikom, ne more biti minister v demokratični vladi. Prav tako podpiramo vse družbene in politične sile, ki v Evropi poskušajo zaustaviti uničujoč val politik zategovanja pasov. Vodstvo Univerze v Ljubljani ima vso našo podporo v nasprotovanju vsakršnim proračunskim rezom v škodo visokemu šolstvu in znanosti.«

V strahu se ne da pogovarjati

Akcije nasprotovanja sprejetju zakona o uravnoteženju javnih financ in rebalansa proračuna v četrtek bodo 10. maja.

»Pogajanja o t.i. varčevalnih ukrepih potekajo v ozračju ščuvanja javnosti proti delavcem in delavkam javnega sektorja, zastraševanja, brezumnega hitenja, ultimatov, sistematičnega manipuliranja po načelu deli in vladaj ter zakrivanja resničnih namenov t. i. varčevalnih ukrepov, ki so radikalna preobrazba družbe z razgradnjo socialne države. Vladna tehnika pogajanj širi občutek izrednih razmer in preprečuje argumentirano javno razpravo o vzrokih in izhodih iz krize. V ozračju strahu se ne da pogovarjati niti dogovoriti,« ugotavljajo.

Devet tisoč evrov šolnine za letnik

Vnovič so poudarili, da bodo varčevalni ukrepi, vključno s kompromisnimi različicami, ki jih ponuja vlada, najbolj prizadeli najbolj negotove in najslabše plačane med nami. »V javnem sektorju krize nismo povzročili in je ne nameravamo plačati, varčujemo pa že, odkar pomnimo. Poleg materialnega položaja delavcev in delavk v javnem sektorju bodo t. i. varčevalni ukrepi korenito prizadeli visoko šolstvo in znanost. Medtem ko potrebujemo na Univerzi v Ljubljani 20 milijonov dodatnih sredstev za izvedbo bolonjskih programov, nam vlada po nujnem postopku jemlje dodatnih 31 milijonov evrov in 36 milijonov evrov za raziskovanje. Po uveljavitvi t. i. varčevalnih ukrepov na univerzi ne bomo mogli izvajati študijskih programov in številni učitelji in učiteljice, raziskovalci in raziskovalke bodo odpuščeni. Edini način, da izvedemo študijske programe, bo uvedba šolnin vsaj na drugi stopnji. Na FDV to konkretno pomeni minimalno 9000 evrov letne šolnine za magistrski študij. Številne družine si zato ne bodo mogle privoščiti šolanja svojih otrok na višjih ravneh.«

Ne zanimajo nas le plače

»Žal opažamo, da je sindikalno gibanje v času pogajanj pokazalo preveliko razdeljenost po partikularnih interesih in da se premalo sprašuje o širših družbenih razsežnostih takega napada na delavske in socialne pravice ter javne storitve,« so zapisali v imenu delavcev in delavk univerze. Poudarjajo, da jih ne zanimajo zgolj plače, ampak tudi razvoj znanja kot javne in skupne dobrine, njegova vključenost in vpliv na vsesplošen socialni ter kulturni razvoj posameznikov in družbe.

 

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Komentarji (20)

Slika za %user
DJOKO 02. junij 2012 ob 19:10

Ali veste katere države naš minister JJ ne bo nikoli obiskal? Finske!!!

Slika za %user
Mirore 22. maj 2012 ob 22:09

Dobrih 6.000 brezposelnih so zadnje dni že izbrisali iz seznamov na Zavodih za zaposlovanje. Na ukaz Janše Vizjaku! Tako bodo sedaj na umetni način zmanšali brezposelnost in prikazovali olepšane številke. To je počel Majer že v 1. mandatu kdor se tega spomni!
Paravi so tile SdSovci. Zahrbtna in preračunljiva drhal.

Slika za %user
Anonimen uporabnik 10. maj 2012 ob 17:57

KAKŠEN MORA BITI ČLOVEK KI JE BIL SDV ,KO JE BIL MLAD ,ZDAJ JE PA DOMOBRANC.

Slika za %user
Anonimen uporabnik 10. maj 2012 ob 17:56

MA DOL Z SDV -ejevci. Z TAMAŽEM MAJRJEM NA ČELU

Slika za %user
Tine 10. maj 2012 ob 17:25

"golopet" : Spomni se raje ,kdo se je na vsa usta smejal leta 2008, ko je zmagal Pahor ? Njemu ni bilo do smeha, ker je dobro vedel, kaj ga ob Katarini Kresl in Gregorju Golubiču čaka ,zato je bil prej zaskrbljen ,kot pa "srečen" ! Janši so oblast vzeli , zato pa smo zdaj v krizi v kakršni ne bi bili, če bi Janša leta 2008 ostal predsednik vlade !

Slika za %user
golopet 10. maj 2012 ob 12:16

Borutu ni pustil, da sprejema radikalne varčevalne ukrepe. Sedaj pa ravno to on počne. JJ in nihče drug, ja pa njegovi.
Samo to si je JJ zaželel, da na vsak, pa naj bo še tako podel način pride on na VRH, da bo on z njegovimi vladal. Saj se je vseskozi videlo, kako trpi in vsi njegovi ob njem, ker so leta 2008 zvisel.
Ma preko trupel, samo, da bi navrh pršli, eto ti tu je vsa resnica, pa naj reče kdorkoli-karkoli!!!!!!!!!!!!!

Slika za %user
chokolada5 09. maj 2012 ob 12:16

Janša je zadnje čase ful zamišljen, mu ne gre, kot si je zamislil.

Slika za %user
Anonimen uporabnik 09. maj 2012 ob 11:56

ZDAJ BO VLADA SPET UMETNO ZMANJŠEVALA ZAPOSELNOST.

Slika za %user
Anonimen uporabnik 09. maj 2012 ob 11:55

VLADA NAJ KAR ODSTOPI. PA TO SE NE BO ZGODILO .SAJ SO SE KOMAJ GOR PRVLEKLI. TO SO SAMO NJIHOVE SPLETKE. ČEŠ SE BO DO USTRAŠILI.

Slika za %user
Anonimen uporabnik 09. maj 2012 ob 11:54

KAKO STE MOGLI VZET UPOKOJENCEM DOPUST. PA VI ŽIVTE Z 700 EVRI. A TO PA NE.........

Strani