SPORNA IZJAVA

Zahtevajo odstop: Juri je presegel vse človeške norme

Objavljeno 28. avgust 2013 20.45 | Posodobljeno 28. avgust 2013 20.52 | Piše: A. K.

Menijo, da Koper svetnikov, ki so mnenja, da je bilo komunističnih žrtev po drugi svetovni vojni premalo, ne zasluži.

Juri je znova skočil v zakonski jarem.

KOPER – Potem ko je poslanka SDS in podpredsednica SDS Alenka Jeraj na predsednika SD Igorja Lukšiča naslovila vprašanje v zvezi z izjavo njihovega nekdanjega poslanca Luke Jurija o proslavi domobrancev, so se oglasili tudi iz NSi.

Mestni odbor NSi Koper je bil namreč v nedeljo neprijetno presenečen nad zapisom koprskega mestnega svetnika SD Luke Jurija. Ta je na twitterju zapisal: »Zakaj protestirati proti proslavi domobrancev? Nekaj jih je preživelo, jugo neučinkovitost pač.«

»Izjava zahteva takojšnji odstop«

Iz mestnega odbora so sporočili, da je Juri z omenjeno izjavo presegel vse civilizacijske in človeške norme. »Posegel je v pravico do življenja. Izjava je sovražno naravnana proti drugače mislečim in poveličuje agresijo ter zunajsodne poboje na slovenskih tleh po drugi svetovni vojni. Še več, sodeč po izjavi, je Luka Juri prepričan, da so bili komunistični likvidatorji še premalo učinkoviti. Omenjena izjava zahteva takojšnji odstop Luke Jurija z mesta koprskega občinskega svetnika,« so zapisali v sporočilu za javnost.

»Prizadel je veliko število ljudi«

Menijo, da Koper svetnikov, ki so mnenja, da je bilo komunističnih žrtev po drugi svetovni vojni premalo, ne zasluži. »Take izjave mestnega svetnika niso v ponos Mestni občini Koper in ljudem, ki v njej živimo in delamo. Luka Juri je z omenjeno izjavo prizadel veliko število še živečih ljudi, katerih svojci so bili po nedolžnem pobiti ali mučeni ter na kakršen koli način prizadeti s strani tedanjih totalitarnih režimov. Izjava Jurija je višek podlosti in odmik od demokratičnega razmišljanja,« zaključujejo.

Odziv Jurija

»Tokrat je pač šlo tako mimo, obžalujem pa le zato, ker je bil tvit objavljen kot kritika protestnikom proti domobranski proslavi, ne pa kot napad na domobrance, tega pa nisem mogel pojasniti. Pojasnilo in odziv na stališča nekaterih strank sem poslal tudi namestniku odgovornega urednika, ki se je prav tako odzval. Naj ga še tu pripišem: 'Tvit je reductio ad absurdum, s katerim sem izrazil nestrinjanje s protestiranjem proti domobranski folklori, saj menim, da ima vsak možnost mirnega javnega zbiranja in da so protesti nesmiselni ter nekoristni. Žal pa moram ugotoviti, da v slovenski družbi taka izjava ni tako očitno absurdna in da jo je marsikdo vzel resno, morda zato, ker preveč razmišlja s srcem in premalo z glavo. Tistim, ki jih je zmotila, se opravičujem, saj nikakor ne bi želel prizadeti njihove tankočutnosti ali pa domobranske občutljivosti.'«

Deli s prijatelji