MINISTRSTVO

Zahteva za referenduma ogroža možnost zadolževanja

Objavljeno 31. oktober 2012 16.19 | Posodobljeno 31. oktober 2012 16.19 | Piše: T. L., STA

Ministrstvo za finance se zavzema za presojo ustavnosti referendumov.

LJUBLJANA – Ministrstvo za finance je razočarano nad vložitvijo zahteve za referenduma o državnem holdingu in sanaciji bank. Meni, da bo državi upadla verodostojnost, da lahko sprejema ukrepe, in da bo ogrožena možnost zadolževanja, v končni fazi bo morda država prisiljena zaprositi za pomoč. Zavzema se za presojo ustavnosti referendumov.

»Zaradi te poteze bo Sloveniji upadla verodostojnost, da lahko uspešno sprejema kakršne koli ukrepe za reševanje zaostrene finančne in gospodarske krize ter da ima instrumente za reševanje težav v bančnem sektorju. Poleg tega bo ogrožena naša možnost zadolževanja, zaradi težav z bankami pa nam grozi dodatno poslabšanje gospodarskih razmer,« so na ministrstvu zapisali v odzivu.

Kreditni krč bo še omejeval gospodarstvo

Kreditni krč bo tako še naprej omejeval možnosti podjetij za razvoj in zagon novega gospodarskega cikla, pravijo in dodajajo, da se lahko v končni fazi znajdemo tudi pred dejstvom, ko bomo prisiljeni zaprositi za mednarodno pomoč, kjer bodo kot pogoj gotovo postavljeni ostrejši pogoji za reforme, zmanjšanje izdatkov javnega sektorja in dvig davkov.

Ministrstvo zaradi grožnje še težjih gospodarskih posledic in izgube suverenosti države na področju gospodarske in finančne politike meni, da bi bilo smiselno na ustavno sodišče vložiti pobudo za presojo ustavnosti referendumov glede obeh zakonov.

Deli s prijatelji