PO POŽARU

Zahteva za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja za Kemis ni podana

Objavljeno 10. julij 2017 14.23 | Posodobljeno 10. julij 2017 19.49 | Piše: STA, S. U., Ma. M.

Znani so izsledki končnega poročila po požaru v Kemisu.

LJUBLJANA – Kemis trenutno ne obratuje, a okoljska inšpekcija ni zahtevala odvzema okoljevarstvenega dovoljenja. To so zaključki medresorske delovne skupine za usklajevanje aktivnosti, povezanih s posledicami požara v Kemisu. 

Kot so napovedali na današnji novinarski konferenci, bo NIJZ uradu za kemikalije predlagal vključitev prebivalcev območja Vrhnike v aktualni projekt humanega biomonitoringa za nadzor obremenjenosti ljudi zaradi izpostavljenosti nevarnim snovem, je pojasnil direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Ivan Eržen. A ta ni potreben le zaradi požara v Kemisu, pač so rezultati analiz po požaru pokazali, da je obremenjenost okolja na območju, kjer je med drugim vrsto let delovala usnjarska industrija, posledica dolgotrajnejšega onesnaževanja.

Kemis bo plačal sanacijo potoka
Okoljsko ministrstvo je Kemisu, ki mora sanacijo potoka Tojnica izpeljati na svoje stroške, že naložilo pripravo sanacijskega načrta potoka. Zaradi onesnaženja Tojnice bo Agencija za okolje (Arso) do konca leta spremljala stanje kakovosti vode na merilnih mestih Ljubljanica Črna vas in Zalog. Letos in v prihodnjih letih bodo analizirali tudi onesnaževala v ribah.

Uprava za varno hrano bo v okviru rednega spremljanja varnosti hrane na območju Vrhnike povečala število vzorcev mleka in drugih živil živalskega izvora, ki jih bodo testirali na prisotnost nevarnih dioksinov in furanov.

Med ukrepi je delovna skupina izpostavila tudi pomembnost komuniciranja z javnostjo, ki mora biti v primeru večjih nesreč ažurno. Vsi, ki pa so lahko v primeru nesreč vključeni v komuniciranje z javnostmi, pa se morajo redno usposabljati za krizno komuniciranje.

Aktivnosti po požaru so kot veliko omejitev pokazale tudi dolgotrajno čakanje na analize vzorcev, v poročilu še izpostavlja medresorska delovna skupina. Zato predlaga, da bi v kriznih situacijah morda lahko razmišljali tudi o aktivaciji akreditiranih laboratorijev v tujini.

Krajanom poročila ne bodo predstavili
Kot je na novinarski konferenci pojasnil vodja skupine in poveljnik štaba civilne zaščite Srečko Šestan, so s poročilom delovne skupine v četrtek seznanili tudi premierja Mira Cerarja.

Medresorska skupina pa se ne bo udeležila zbora krajanov občine Vrhnika, kjer bi predstavili poročilo. Šestan je danes povedal, da so člani skupine takšno odločitev sprejeli soglasno. Je pa poudaril, da je medresorska skupina ponudila civilnim iniciativam, da se sestanejo z nekaj njihovimi predstavniki in dodal, da ničesar ne skrivajo.

Kršili zakonodajo, a dovoljenja jim ne bodo odvzeli
Kakšna je prihodnost vrhniškega Kemisa, je sicer odvisno od podjetja in njegove sanacije. Na očitke Kemisu o kršenju predpisov, s tem, ko niso imeli kopije vseh podatkov o zgorelih odpadkih in ker je pri gašenju prišlo do izliva onesnaženih vod v Tojnico, je generalni direktor Arsa Joško Knez dejal le, da okoljska inšpekcija ni podala zahteve za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja za Kemis, ki pa na Vrhniki trenutno tudi ne obratuje.

Deli s prijatelji