MLADI

»Zadolžujemo se s hitrostjo en milijon evrov na uro«

Objavljeno 25. april 2014 09.09 | Posodobljeno 25. april 2014 00.52 | Piše: Mo. S.

Mladi so ustanovili iniciativo proti nadaljnjemu zadolževanju Slovenije na račun mladih in prihodnjih generacij.

Indeks je zdrsnil pod dolgoletno povprečje

LJUBLJANA – Člani novoustanovljene Iniciative proti nadaljnjemu zadolževanju Slovenije na račun mladih in prihodnjih generacij so podpisali posebno peticijo. Iniciativa združuje več mladih in mladinskih društev z različnimi prepričanji in pogledi, poenotila pa se je v tem, da se je treba »brezidejnemu zadolževanju upreti«.

Peticija proti nadaljnjemu zadolževanju Slovenije na račun mladih in prihodnjih generacij, ki so jo podpisali Andrej Čuš, najmlajši poslanec državnega zbora (DZ), Alen Hliš, predstavnik društva Mladi za Slovenijo, in Nina Žoher iz Društva Evropska Slovenija, sporoča, da so tudi mladi del Slovenije in da se »z nadaljnjim zadolževanjem na račun mladih in prihodnjih generacij« ne strinjajo.

Zavedamo se dejstva, da se zadolžujemo s hitrostjo en milijon evrov na uro.

»Vsaka zadolžitev je velik uspeh«

V peticiji so med drugim poudarili, da se zavedajo »generacijsko popolnoma neusklajene politike, ki se izvaja vseskozi od osamosvojitve Slovenije, velikokrat tudi zaradi interesov nekaterih strank v DZ ter stalne prakse zadolževanja na račun mladih in prihodnjih generacij«. Dodajajo, da se zadolžujemo samo iz potrebe po ohranjanju socialnega miru in brezidejne politike, ki ne vključuje reform, poleg tega pa je zadolževanje netransparentno. Opominjajo tudi na javni dolg naše države, ki je konec lanskega leta znašal več kot 25 milijard evrov, na obresti za drage kredite, ter na to, da »se vsak novorojenec rodi z 12.000 evri dolga, do konca letošnjega leta pa bo ta številka znašala vsaj 14.500 evrov.«

Moti jih še, da »nepravična politika mladim ne omogoča razvoja svojih potencialov in jih sili v tujino, da je vsaka zadolžitev Slovenije za koalicijo vlade Alenke Bratušek velik uspeh« in da so mladi samo črka na njenem papirju. Ob tem poudarjajo, da želijo mladi varčevati za osamosvojitev, ne za plačevanje državnega dolga, da so mladi v podrejenem položaju in največji poraženci krize.


Vlado pozivajo ...

Zaradi navedenih ugotovitev vlado pozivajo, naj z mladinskimi organizacijami podpiše medgeneracijski dogovor, naj uvede volilno pravico pri 16 letih, naj v ekonomsko-socialni svet vključi predstavnika mladih, naj se preneha zadolževati na tujih trgih, naj za polnjenje proračuna poišče nove vire, naj se politika umakne iz gospodarstva, naj reformira izobraževalni sistem, da se bo ta povezal z gospodarstvom, naj pripravi stanovanjski program za mlade, naj prečrta vse neopravičene privilegije, ki se plačujejo iz državnega proračuna, in naj reformira javno upravo, kjer mladi predlagajo, da se vsako leto do leta 2018 odpustijo trije odstotki najslabše ocenjenih zaposlenih, ob tem pa se na novo zaposli en odstotek mladih.
 

V prihodnjih dneh bodo podpisniki peticije k sodelovanju povabili vse mladinske in nevladne slovenske organizacije, s posebno peticijo pa bodo zbirali tudi podpise podpore. Podpise bodo predali predsednici vlade in finančnemu ministru.

Deli s prijatelji