NI ZAUPANJA

»Zadolževanje države morajo nadzirati tudi državljani«

Objavljeno 23. januar 2014 18.15 | Posodobljeno 23. januar 2014 18.15 | Piše: STA, A. K.

DUTB javnosti ne želi pokazati pogodb z izvršnimi direktorji in svetovalnih pogodb, informacijska pooblaščenka pa meni, da brez jasnih odgovorov ni zaupanja.

»Pri radarjih ni nič spornega, ker slikajo samo tiste, ki kršijo,« pravi Pirc Musarjeva.

LJUBLJANA – Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je izrazila mnenje, da morata prevzem milijardnih terjatev bank in obsežno zadolževanje države potekati pod nadzorom javnosti. Ob podatkih, da Družba za upravljanje terjatev (DUTB) javnosti ne želi pokazati pogodb z izvršnimi direktorji in svetovalnih pogodb, pooblaščenka pravi, da obstajajo pravni mehanizmi, ki lahko prisilijo zavezanca k razkritju dokumentov, ki so informacija javnega značaja. Ob tem vladi, posebej ministrstvu za finance, Banki Slovenije in DUBT sporoča, da brez jasnih odgovorov ni zaupanja.

Zaupanje je težko pridobiti

»Zaupanje v to, da so rešitve, čeprav boleče, na dolgi rok dobre, je težko pridobiti in ga je treba vedno znova potrjevati. Ne izogibajte se torej takojšnim odgovorom na vprašanja in javnemu razkritju dokumentov, kadar za to ni tehtnih razlogov, saj tako ravnanje ustvarja vtis, da so v ozadju nepoštena ravnanja ali da vsaj, kar tudi ni dobro, podcenjujete javnost,« je sporočila Pirc Musarjeva.

Dodala je, naj ne kupujejo časa s čakanjem na iztek procesnih rokov, z izkoriščanjem vseh pravnih sredstev tudi, ko je iz pravne prakse jasno, da gre za informacijo, ki mora biti dostopna javnosti. »Javnost ima pravico vedeti, kako ravnate z javnimi sredstvi, in vsak od nas si je upravičen ustvariti svoje mnenje,« jih še poziva.

»Le informiran državljan je lahko aktiven državljan«

Pooblaščenka je poziv objavila, ker prebira vesti o tem, da DUBT ter tudi Banka Slovenije in ministrstvo za finance zavračajo odgovore na vprašanja o svojem delovanju, povezanim s porabo milijardnih zneskov.

»Zaradi takega zavlačevanja dostopa do informacij se v tem trenutku počutimo nemočni tako kot organ, ki je pristojen za področje dostopa do informacij javnega značaja, kot tudi kot državljani,« je še povedala in dodala, da je le informiran državljan lahko aktiven državljan, ter jih vprašala, ali se takih bojijo.

V DUTB so časniku Finance zavrnili zahtevo za posredovanje pogodb z vodilnimi, saj da ne želijo kršiti zakona o varstvu osebnih podatkov, prav tako ne razkrivajo vrednosti svetovalne pogodbe med DUTB in družbo Quartz+Co., katere izvršni direktor je bil izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson.

Deli s prijatelji