STISKA

Zadolženi slovenski vojaki se odločajo za osebne stečaje

Objavljeno: 27.01.2014 15:28Posodobljeno: 27.01.2014 15:29

Sindikat ministrstva za obrambo opozarja na velike socialne stiske v SV.

LJUBLJANA – Zaradi stalnega zniževanja obrambnega proračuna in neizplačevanja dodatkov so se nekateri pripadniki Slovenske vojske (SV) znašli v veliki socialni stiski, so danes znova opozorili v Sindikatu Ministrstva RS za obrambo (SMO) in poudarili, da se zaradi prezadolženosti odločajo celo za osebne stečaje. Predsednik sindikata Darko Milenkovič je pojasnil, da se vojaki trudijo opravljati svoje dolžnosti, vendar pa jim država onemogoča, da bi opravljali svoje osnovne naloge. Pripadnikom SV in civilnemu osebju pada kupna moč in veliko se jih je znašlo v veliki socialni stiski, je povedal.

Danes je vse drugače

V SMO so že leta 2008 nasprotovali podpisu kolektivne pogodbe za javni sektor, saj sistem po njegovi oceni ne zagotavlja niti ustreznega plačila niti karierne poti. Kot je ponazoril Milenkovič, si je slovenski vojak v starem plačnem sistemu za svojo plačo lahko privoščil 1500 litrov kurilnega olja. Takoj po prehodu na novi plačni sistem je ta številka padla na 1200, danes pa si za svojo plačo lahko privošči le še med 650 in 700 litri kurilnega olja.

Sindikat je tudi na seji odbora za obrambo minuli teden od politike želel dobiti zagotovilo, da se ne bo več posegalo v obrambni proračun, saj so nekateri zaposleni lačni, na terenu pa neustrezno opremljeni, vendar pa drugih sklepov, razen tega, da so se na seznanili s socialnimi stiskami v SV, člani odbora niso sprejeli.

 »Če moramo biti v krizi, naj bomo v krizi vsi«

Vodja pravne službe Sindikata vojske, obrambe in zaščite Damjan Štrucl je opozoril zlasti na to, da so pripadniki prenehali prejemati zakonsko določene dodatke. Kot pravi, je žalostno, da morajo pripadnike napotiti na mednarodne operacije in misije, da sebe in svojo družino rešijo iz socialne stiske, pri tem pa seveda tudi veliko tvegajo.


Napovedujejo protest

V sindikatu SMO napovedujejo, da bodo našli obliko protesta, s katero se bodo po besedah Laha 'zoperstavili nadaljnjemu izkoriščanju'. Možnosti stavke sicer res nimajo, so pa sindikati s področja obrambe tudi člani sindikalnih central, ki lahko organizirajo stavko v njihovem imenu, je še dejal predsednik sindikata Milenkovič.

»Politika je vedno krojila usodo državljanov,« je poudaril. V sindikatu se zavedajo, da razmere v Sloveniji niso rožnate, »ampak če moramo biti v krizi, naj bomo v krizi vsi«. Postavil je več vzporednic med delom v javnem sektorju in delom poslancev v državnem zboru (DZ). Treba bi se bilo vprašati, kakšna je dodana vrednost dela poslancev in čemu služijo vsi parlamentarni odbori in komisije. Po oceni Štrucla vsa ta delovna telesa služijo le sama sebi.

Povezane vsebine

Izvršni sekretar SMO Marjan Lah je dodal, da so vojaki v svoji lastni državi, za katero so pripravljeni žrtvovati svoja življenja, postali 'novodobni sužnji'. Med drugim je poudaril, da vojaki sicer res dobivajo ure za kompenzacijo, vendar pa teh ne izplačuje nobena blagajna.

Opozorilom so se pridružili tudi v Sindikatu pilotov Ministrstva RS za obrambo. V sporočilu so med drugim opozorili, da jim pristojni ne priznavajo vrste statusnih pravic. Ravnanje ministrstva in vojske je po njihovem mnenju 'vredno obsojanja' in se ne more skriti za golo dejstvo recesije.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Komentarji (6)

Slika za %user
tender 27. januar 2014 ob 20:11

žal je tako, tisti, ki so vstopili v partizane 1. maja 1945 so dobili borčevsko penzijo in vse privilegije, poleg tega pa nam tako ali drugače še vedno vladajo. Tisti, ki smo bili v koprivah od prvega dne slovenske osamosvojitve pa smo v glavnem brez službe in brez privilegijev in nikoli ne bomo vladali Sloveniji. Pa si tudi ne želimo - žal mi je dragi vojaki, ki ste sedaj pripravljeni dati življenje za to državo, nekaj bi se morali naučiti tudi iz naših izkušenj. Tudi mi smo bili pripravljeni z vsem braniti to državo. Če bi nas še kdo napadel pa se je za bati, da bi mu kar pustili.

Slika za %user
zavajon 27. januar 2014 ob 17:43

Take vojske ne potrebujemo. Šef preveč lufta okoli in zapravlja davkoplačevalski denar po nepotrebnem. Za opravičilo pa še koga s sabo povleče na izlet.

Slika za %user
minka p 27. januar 2014 ob 16:36

najbolje, da gremo vsi v osebni tečaj, saj marsikdo ne zasluži niti toliko kot naši vojaki, ko so se pa štirje vozili z skupaj in dobivali vsak svojo kilometrino pa niso jamrali, žal pas zategujemo vsi navadni, posvečeni ga ne rabijo

Slika za %user
anonimen uporabnik 27. januar 2014 ob 16:27

Če je vojak na misiji zanesljivo dobi višje plačilo.
Tisti iz bližnje kantine pa imajo malo manj..

Slika za %user
Wir sind bereit... 27. januar 2014 ob 16:18

A je treba imeti audije in BMWje...
navadni vojaki mislim?
Ne bi bila dovolj kakšna Kia npr...?

Slika za %user
Anonimen uporabnik 27. januar 2014 ob 16:04

Vsak je sam kriv za svojo situacijo, torej ne jokat po medijih.