RUBIJO

Zadolženi Janković: Boja z davčno upravo še nismo izgubili

Objavljeno 17. januar 2014 15.00 | Posodobljeno 17. januar 2014 14.15 | Piše: P. J.

Postalo je uradno. Sodišče se je s sklepom že usedlo na račune in nepremičnine Electe Naložbe. Durs je namreč Electi izstavil 6,5-milijonski račun.

Kri ni voda, oče in sin, Zoran in Damijan Janković

LJUBLJANA – Črni oblaki se spet zgrinjajo nad družino Janković. Davčna uprava RS je družbi Electa, ki je v lasti družine, uradno izstavila 6,5-milijonski račun. Če ne bodo poplačali dolga, bodo izgubili lastniški delež v pivnici BTC Kratochwill v Ljubljani, poroča Dnevnik.

V zvezi z dogajanjem se je oglasil tudi Damijan Janković, ki je zapisal, da boja z davčno upravo še niso izgubili, saj gre za prvostopenjsko odločbo, na katero so se pritožili, in so prepričani, da bodo s pritožbo uspeli.

Niso plačali

Konec lanskega leta je Durs potrdil, da se je Electa neupravičeno izognila plačilu DDV. Gre za posle z zemljišči na Ljubljanskem barju, ki ga je prodala Hypo Leasingu in ga nato vzela nazaj v najem. Kot poročajo, je Electa Naložbe s to potezo prišla do več kot 17 milijonov evrov, ki jih je nato prenakazala naprej po skupini. Kot je ugotovil Durs, Electa ne bi smela uveljaviti odbitnega DDV, iz česar izhaja tudi dodatna davčna obveznost. Janković temu nasprotuje in pravi, da je bil davčni učinek za obe družbi nevtralen, in da so Dursu predložili več dokazov, ki dokazujejo nasprotno.

Durs naj bi bil tako že sprožil postopke zasega premoženja in na okrajna sodišča poslal predloge za izvršbo, v katerih se zahteva vpis zastavne pravice na vrednostne papirje in nepremičnine, ki so v lasti Electe Naložbe. Sodišča naj bi zahtevi ugodila in zamrznila vse premoženje, če ne bodo poravnali dolga, pa bi lahko pristala celo na dražbi.

Kako bodo poravnali dolg

Electa je že pred tedni zaradi neplačevanja obveznosti izgubila enega od ključnih delov svojega premoženja – zemljišče, na katerem so želeli Jankovićevi zgraditi 32 milijonov evrov vredno Vrtno mesto Sibirija. Zemljišče je zarubila banka Hypo. Skupina se sicer že vrsto let spopada z izgubami in blokadami računov, račune pa plačuje z asignacijami.

Kot poročajo, Electa Naložbe nima dovolj premoženja, da bi poravnala 6,5 milijona dolga. Poleg 20-odstotnega deleža v Kratochwillu bi Durs lahko zasegel še tri četrt hektara veliko kmetijsko zemljišče v Ankaranu, na katerih ima sicer že vpisano hipoteko DBS.

Deli s prijatelji