KANDIDATI

Zadnji klic za Maribor

Objavljeno 20. februar 2013 08.34 | Posodobljeno 20. februar 2013 08.34 | Piše: T. L., STA

Ob 19. uri se izteče rok, do katerega morajo kandidati za župana in člane mestnega sveta oddati kandidature za nadomestne volitve 17. marca. Kangler podpora Mikla.

Franc Kangler

MARIBOR – V Mestni občini Maribor se danes ob 19. uri izteče rok, do katerega morajo kandidati za župana in člane mestnega sveta oddati kandidature za nadomestne volitve 17. marca. Kot so povedali v občinski volilni komisiji, je bilo v torek vloženih pet županskih kandidatur.

Kandidati lahko svojo kandidaturo vložijo pri občinski volilni komisiji s podporo politične stranke ali skupine volivcev. V zadnjem primeru je treba kandidaturi za župana priložiti najmanj 812 obrazcev podpore, kandidaturi za mestnega svetnika pa najmanj 406.

Kangler podpira Mikla

Na marčevskih volitvah bodo Mariborčani izbirali naslednika župana Franca Kanglerja, ki je po vrsti uličnih protestov 31. decembra lani odstopil. Kangler sam ne bo znova kandidiral, je pa podprl podžupana Milana Mikla, ki bo na volitvah nastopil kot kandidat Županove liste in SLS.

Kot prvi je kandidaturo za nadomestnega župana, ki bo občino vodil do naslednjih rednih volitev predvidoma jeseni prihodnje leto, s podporo svoje stranke vložil predsednik mestnega odbora SNS Folko Puconja. Do torka so kandidature vložili še kandidati SDS, LDS, NSi in Glas žensk Slovenije Andreja Špernjak, Milan Razdevšek, Avgust Heričko in Monika Piberl.

Nekateri še zbirajo podpise

Med strankarskimi kandidati je še poslanec SD Matevž Frangež, Lista za pravičnost in razvoj (LPR) pa naj bi svojega kandidata predstavila danes. Nestrankarski kandidati so sociolog Andrej Fištravec, borec za čisto okolje Franc Jesenek in mladi gostinec Denis Kokol, ki še zbirajo podpise.

Na volitvah bodo poleg nadomestnega župana izbirali še kandidate za štiri izpraznjena mesta svetniške skupine SD v mestnem svetu, ki je edina sledila pozivom protestnikov in po odstopu Kanglerja tudi sama odstopila. Odstopilo je še nekaj drugih mestnih svetnikov, a so jih v veliki meri nadomestili strankarski kolegi, medtem ko so pri SD vsi na volilni listi svetniško mesto zavrnili. Do torka so kandidate za mestne svetnike prijavili SNS, Desus, SDS, LDS in NSi.

Deli s prijatelji