PRODAJA

Zadnji dan za Telekom, Cerar pa: Ni pomembna samo cena

Objavljeno 13. april 2015 17.13 | Posodobljeno 13. april 2015 16.54 | Piše: STA, Mo. S.

Sicer pa so se delnice Telekoma v današnjem trgovanju na Ljubljanski borzi pocenile.

Telekom ne želi plačati, ampak išče pravico na sodišču (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Matej Pirc je potrdil, da se danes izteče rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup večinskega deleža v Telekomu Slovenije.

»Uradno sam postopek še poteka, tako da bo več informacij po zaključku postopka odpiranja ponudb,« je Pirc povedal ob robu okrogle mize o energetiki in prometu.

Po neuradnih informacijah sta najresnejša kandidata za Telekom Slovenije nemški telekomunikacijski velikan Deutsche Telekom in britanski investicijski sklad Cinven.

Cerar: Ni pomembna le cena

Predsednik vlade Miro Cerar pa je ob iztekanju roka za oddajo ponudb dejal, da ni pomembna samo cena, čeprav ni zanemarljiva. »Vlada ni pristojna za vodenje postopkov privatizacije, seveda pa ga spremljamo,« je Cerar povedal ob robu današnjega zasedanja nacionalnega otroškega parlamenta. Pričakuje, da bo SDH, ki vodi postopek, znal oceniti, kateri so glavni kriteriji, ki morajo biti upoštevani.

»Ni pomembna samo cena, čeprav ni zanemarljiva, ampak tudi to, da so procesi transparentni in da preprečimo koruptivne prakse ali tendence,« je dodal. Obenem si želi, da bo tistega, ki bo izbran kot kupec, zanimal razvoj podjetja, kar pomeni zaposlitve ter uspešnost v gospodarskem in širšem okolju. »So pa še drugi kriteriji, ki smo jih zapisali v strategijo upravljanja. Menim, da je to okvir, ki ga lahko upoštevajo že sedanji akterji v postopku,« je še dejal premier.

Vrednost delnice danes padla

Sicer pa so se delnice Telekoma v današnjem trgovanju na Ljubljanski borzi pocenile. Njihova cena je zdrsnila za 0,85 odstotka na 128 evrov za delnico. Po ocenah vodje oddelka analiz pri Alti Saše Stanovnika bi cena Telekomove delnice v prodajnem postopku lahko dosegla okoli 150 evrov, predvsem zaradi izboljšanja razmer na finančnih trgih. »Obenem so pomemben dejavnik visoke obstoječe tožbe proti Telekomu – torej to, kako se bodo te upoštevale pri ceni transakcije. Ravno to je lahko razlog za precejšnje razlike v špekulacijah o ceni,« je še dodal.

Deli s prijatelji