SOJENJE

Zadnje Kordeževe besede pred izrekom sodbe prestavljene

Objavljeno 31. avgust 2012 14.26 | Posodobljeno 31. avgust 2012 14.26 | Piše: S. J., STA

Tožilec je sprva predlagal, da bi se obravnava po dvournem premoru nadaljevala že danes, vendar so sojenje po nasprotovanju obrambe prestavili na ponedeljek.

Bine Kordež prihaja na sodišče.

LJUBLJANA – Sklepne besede v sojenju nekdanjemu predsedniku uprave Merkurja Binetu Kordežu in njegovim nekdanjim sodelavcev v upravi so bile na današnji obravnavi prestavljene na ponedeljek. Sodišče je namreč pridobilo nove dokumente o dokapitalizaciji Merfina, zato mora okrožni državni tožilec Jože Kozina v obtožnici spremeniti lastniške deleže obdolženih.

Tožilec mora spremeniti obtožnico

Predsednik senata Srečko Škerbec je na današnji obravnavi na ljubljanskem okrožnem sodišču pred predvidenim začetkom sklepnih besed pojasnil, da je sodišče pridobilo dokumentacijo o dokapitalizaciji Merfina. Zaradi predložitve omenjene pogodbe iz leta 2009 pa mora tožilec ponovno spremeniti obtožnico v delih, v katerih so navedeni lastniški deleži obdolženih v Merfinu. Kordež je namreč s sodelavci prek Merfina lastniško prevzemal Merkur.

Sojenje se bo nadaljevalo v ponedeljek

Tožilec je sicer sprva predlagal, da bi se obravnava po dvournem premoru nadaljevala že danes, vendar pa je obramba temu nasprotovala, zato je Škerbec odločil, da se bo sojenje nadaljevalo v ponedeljek. Po besedah zagovornikov se bodo v ponedeljek tako tudi začele sklepne besede, razen če tožilec ne bo obtožnice spreminjal še v drugih bistvenih točkah.

Tajna pogajanja, ki to niso bila

Janez Hočevar, odvetnik obdolženega Kordeža, je sicer zaradi torkove izjave tožilca, da se je Kordež s tožilstvom skušal dogovoriti za nižjo kazen, zahteval nadzor generalnega državnega tožilstva delom Kozine. »Šlo je za tajna pogajanja in ni pošteno, da je to dal v medije,« je svojo zahtevo po končani obravnavi novinarjem komentiral Hočevar.

Kozina pa je po koncu obravnave dejal, da je poziv Hočevarja »brezpredmeten«, saj je prepričan, da ni kršil tajnosti pogajanj.

Besedo bi dal ekonomistom

Sodni senat je danes tudi ponovno zavrnil zahtevo Hočevarja po postavitvi finančnega izvedenca, ki bi na sodišču pojasnil odnose med Merkurjem in Merfinom. »Zdi se mi, da pravniki nismo ravno tisti, ki bi razlagali ekonomijo, zato bi bilo prav, da tudi ekonomisti kaj povejo o tem, kar trdi moja stranka,« je svojo zahtevo pojasnil Hočevar.

Kozina je dodal, da je sicer prepričan o navedbah, zapisanih v obtožnici. »To skrivanje za družbami kot nekimi realnimi tvorbami, ki same zase in v svojo korist izvajajo nezakonite transakcije znotraj podjetja, je smešno,« je ocenil. Dodal je, da so za temi družbami stale konkretne osebe, ki so delale v svojo korist.

Zavedati se je treba svojih dejanj

Dotaknil se je tudi pravne in podjetniške kulture v Slovenije. »Marsikaj bomo morali spremeniti v temelju. Ena od teh sprememb je, da se bodo ljudje, ki so v družbah izvajali kriminalno-poslovne poteze, začeli zavedati svojih dejanj,« je poudaril.

Šlo je za tajna pogajanja in ni pošteno, da je to dal v medije.

Obtožnica Kordežu, nekdanji nadzornici Merkurja in direktorici Merfina Marti Bertoncelj, nekdanji Merkurjevi izvršni direktorici za finance Janji Krašovec, članu Kordeževe uprave Milanu Jelovčanu ter koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem in njegovemu direktorju Otu Brglezu očita zlorabo položaja in ponareditev listin oziroma pomoč pri izvršitvi kaznivih dejanj.

Bertoncljeva je bila na zadnji obravnavi sicer izločena iz postopka, saj je zaradi poškodb hospitalizirana v jeseniški bolnišnici.

Deli s prijatelji