EU 2014

Zadnje besede kandidatov pred volitvami

Objavljeno 23. maj 2014 23.50 | Posodobljeno 23. maj 2014 23.51 | Piše: Mo. S.

Še zadnje soočenje nekaterih nosilcev list za evropske volitve.

Danes so državljani že lahko predčasno glasovali. Volitve pa so v nedeljo, 25. maja.

LJUBLJANA – Na nacionalni televiziji so se še zadnjič pred nedeljskimi volitvami v Evropski parlament soočili nosilci sedmih parlamentarnih list, torej tisti, katerih stranke so prisotne v slovenskem ali Evropskem parlamentu.

Milan Zver (SDS) je povedal, da se z Lojzetom Peterletom (NSI + SLS) razlikujeta po politični drži in v nekaterih konkretnih vprašanjih, med katera je uvrstil univerzalni temeljni dohodek, ki ga Zver ne podpira. Peterle meni, da bo s stranko SDS sodeloval ne glede na to, kdo bo izvoljen. Zase pravi, da je bolj krščanski demokrat kot SDS in dejavnejši v zunanji politiki. Dodal je, da jih združuje več stvari, kot razlikuje.

Mencinger pojasnil »normalne volivce«

Igor Lukšič (SD) je prepričan, da mora EU prekiniti politiko varčevanja, izpostavil je socialno-tržno gospodarstvo in delovna mesta za mlade. Na vprašanje, ali bo morda odstopil, če v Evropski parlament ne bo izvoljen, je odvrnil, da je to del negativne kampanje. Jože Mencinger (PS) je pojasnil svoje nedavne besede v enem od radijskih intervjujev o »desnih in normalnih volivcih«, ki mu jih očitajo. Kot je povedal, je v statističnem smislu besedo »normalno« želel opisati kot tisto, kar je običajno in povprečno. »Normalen slovenski volivec je nevolivec. Normalen volivec je povprečen volivec, povprečen slovenski volivec pa ne prihaja na volitve,« je dodal.

Ivo Vajgl (Desus) meni, da je bil najaktivnejši slovenski poslanec v Evropskem parlamentu, zdaj pa bo na prvo mesto postavil vprašanja starejših. Po njegovem je Slovenija svoj socialni status zapravila kmalu po osamosvojitvi in živela v iluziji, »da bo vse napake odpravil kapitalizem«, kar je povezano tudi z neslavnim propadom Mure. Senko Pličanič (DL) bi v primeru izvolitve večino časa preživel v Sloveniji, ne v Bruslju, sicer pa je poudaril še pomen trajnostnega razvoja in zelenega gospodarstva ter mladine in starejših.

Darja Radić (Zares) se zaveda, da se po javnomnenjskih raziskavah njena lista nahaja »na dnu zaznavanja«, zato volivce poziva, naj se odločijo za tiste kandidate, za katere menijo, da bodo dobro zastopali njihova stališča. »Tudi sama imam nekaj izkušenj s tem. Seveda ne na sebi …« je zmedeno odgovorila na vprašanje gledalke, kaj meni o evtanaziji.

Nekateri kandidati evtanazije sicer ne bi podprli, drugi pa bi jo v mejah normale, torej da bi morali pri tem paziti, da ne bi prišlo do zlorab.

O evropskih komisarjih in pomoči

Sicer pa nobeden od sedmih kandidatov ni želel povedati, katerega Slovenca bi predlagal za evropskega komisarja. Nekateri bi predlagali moškega in žensko, drugi pa bi o tem morali še razmisliti. Mencinger je dejal, da je to sicer v pristojnosti vlade. 

Peterle je povedal še, da se je evropska zveza relativno hitro odzvala na nedavne poplave, ki so zajele Balkan, a je obenem izpostavil dolge procedure, Radićeva pa v nasprotju z njim pravi, da se je od članic odzvala le Slovenija. Tudi Zver meni, da je EU velik donator, ampak ker je pomoč dobro premišljena, so mlini počasni.

Deli s prijatelji