NA KOŽO

Zadnja vrata 
za Slovenijo

Objavljeno 05. maj 2015 00.40 | Posodobljeno 05. maj 2015 00.42 | Piše: Rok Tamše

Hokejski navijači nimajo nič skupnega z vročekrvnimi privrženci nogometa.

Iz središča Ostrave se sprehodiš do razvpite ulice Stodolni in nadaljuješ skoraj do njenega konca. Na levi strani je majhen lokal z vrtom, ki se imenuje Zadni vratka, Zadnja vrata. Tam se v dneh svetovnega prvenstva v hokeju – že tradicionalno je zanj rezervirana prva polovica maja – zbirajo slovenski navijači, ki jih na tem moravsko-šlezijskem koncu ni malo. Reprezentanco bo skupno spodbujalo dva tisoč rojakov, največ jih bo šlo na dve ali tri tekme, drugi so se namenili pogledati vseh sedem tekem risov v predtekmovanju z upanjem na četrtfinalni podvig.

V Zadnjih vratih doni slovenska narodno-zabavna glasba, hrvaška in srbska pofl muzika, naše zimzelene popevke, ne manjka niti rocka iz domačih in tujih logov. Pije, poje in pleše, tudi na mizah, se na veliko, Slovenci uživajo v prostem času med tekmami, na katerih bučno in zelo zavzeto navijajo za Anžeta Kopitarja in druščino. Največ jih nosi drese našega asa iz lige NHL in Jana Muršaka, sledijo Tičarji, Jegliči ... Čeprav sem v nedeljskem večeru po drugem porazu Slovenije pridno hodil skozi vrata veceja na olajšanje, je bila muka gledati v umivalnik, kamor je utrujeni rojak iz sebe spravil očitno odvečne testenine s piščančjim mesom in paradižnikovo omako. Tako je to, če veliko točeno pivo izjemne kakovosti dobiš za nekaj več kot evro in za kosilo z dnevnega menija odšteješ tri do štiri evre. Vseeno ne gre pretiravati, čeprav prijazni nasmehi in pomenljivi pogledi točajk kar vabijo k novemu naročilu.

Hokejski navijači nimajo nič skupnega z, denimo, vročekrvnimi privrženci nogometa. Različnih nacionalnosti so pomešani med sabo tako na tribunah kot tudi v mestu, incidentov tako rekoč ne zakuhajo niti v najbolj žolčnih debatah. Kulturni svet, bi rekel, ko jih slišiš navijati za svoje reprezentance, ne da bi pri tem zaničevali ali podcenjevali tekmece. V Ostravi kar mrgoli sosednjih Slovakov, po pet tisoč jih je na vsaki tekmi njihovih ljubljencev. Rusov je, jasno, kot Rusov, Finci ohranjajo kakovostno in količinsko stalnost z nagibanjem neštetih vrčkov piva, ki ga radi podkrepijo z rafali vodke ali becherovke. Ponosni Slovenci se trudijo, da zadnji dostojanstveno zapustijo Zadnja vrata. 

Deli s prijatelji