NEZAKONITO POSEGANJE

Zadeva Škrlec: upravno sodišče odpravilo ugotovitve KPK

Objavljeno 01. oktober 2015 16.34 | Posodobljeno 01. oktober 2015 16.33 | Piše: A. L.

»Odločitev upravnega sodišča potrjuje, da postopek sprejemanja zaključnih ugotovitev ni ustrezal načelom poštene obravnave. S tem se potrjuje, da ugotovitve, do katerih je KPK v tem aktu prišla, ne ustrezajo resnici, kar smo vseskozi poudarjali.«

Zvonko Fišer bo honorar za nastop na okrogli mizi zasebnih družb sprejel, čeprav za udeležbo ne bo vzel dopusta.

LJUBLJANA – Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v postopku sprejemanja ugotovitev o domnevno koruptivnem ravnanju v primeru imenovanja generalnega direktorja Vrhovnega državnega tožilstva RS Boštjana Škrleca iz leta 2012 nezakonito posegla v ustavno pravico iz 22. člena Ustave RS (enako varstvo pravic), je ugotovilo upravno sodišče. Zaključne ugotovitve KPK je zato, v delu, ki se nanašajo na generalnega državnega tožilca RS, sodišče odpravilo, so sporočili iz urada generalnega državnega tožilca, ki ga vodi Zvonko Fišer.

Upravno sodišče je ugotovilo, da je zaradi kršitve pravice do izjave, ki je eden pomembnejših vidikov pravice do enakega varstva pravic in kontradiktornosti postopka, akt KPK nezakonit. Zaradi ugotovljene nezakonitosti KPK tudi nima več zakonske podlage za njihovo objavo.

Pozabljena poštena obravnava

»Odločitev upravnega sodišča potrjuje, da postopek sprejemanja zaključnih ugotovitev ni ustrezal načelom poštene obravnave. S tem se potrjuje, da ugotovitve, do katerih je KPK v tem aktu prišel, ne ustrezajo resnici, kar smo vseskozi poudarjali,« poudarjajo v uradu in dodajajo, da se je ponovno pokazala pomanjkljivost veljavnega pravnega okvira, v katerem deluje KPK, ki ne zagotavlja poštenega postopka. Posameznikom se tako lahko povzroča nepopravljiva škoda.

»Velja spomniti, da so se zaradi nezakonitih ugotovitev KPK vrstili javni pozivi k odstopu in številni drugi pritiski na državno tožilstvo, pogosto iz vrst najvišjih nosilcev politične moči. Ne more biti dobro, če do tovrstnih reakcij prihaja, preden organi, ki so za to pristojni, o domnevnih očitkih sploh odločajo, kot se je to zgodilo v tem primeru,« so še zapisali v sporočilu.

Oglasil je že tudi nekdanji minister za pravosodje in zapisal:

Deli s prijatelji