PREISKAVA

Zadeva Pristop: Dve hišni preiskavi končani, štiri še potekajo

Objavljeno 20. april 2012 19.10 | Posodobljeno 20. april 2012 19.10 | Piše: M. U.

Kriminalisti preiskujejo kazniva dejanja gospodarske kriminalitete in korupcije.

Kriminalistična preiskava na Pristopu (foto: Jože Suhadolnik).

LJUBLJANA – Kriminalisti nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na območju Ljubljane še vedno izvajajo štiri hišne preiskave, povezane z izvajanjem zakona o pomoči Pomurju, dve pa sta že bili zaključeni, je povedal Robert Črepinko, ki vodi NPU.

Preiskava o zlorabah položaja pri pomoči Pomurju še ni blizu konca

Črepinko je pojasnil, da kriminalisti preverjajo sume storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije. Gre za nadaljevanje preiskave, ki jo je NPU začel lani in v okviru katere je bilo oktobra izvedenih že več hišnih preiskav.  Črepinko sicer ni želel potrditi, ali gre za preiskave, povezane z današnjo preiskavo v Pristopu, so pa tam že potrdili, da pri njih poteka preiskava. Dejal je le, da gre za preiskave v okviru širše preiskave iz lanskega leta, ki se nanaša na javna naročila, povezana s Pomurjem. Zaradi zbiranja obvestil in dokazov je bila začasno pridržana ena oseba – to naj bi bil Andrej Drapal, nekdanji partner agencije Pristop. »Ta oseba bo pridržana tako dolgo, dokler bodo za to obstajali zakonski razlogi,« je pojasnil Črepinko.

Enormna količina zaseženega gradiva

»Današnje aktivnosti so le del celotne preiskave, v okviru katere smo že oktobra lani izvedli večje število hišnih preiskav. V vseh teh mesecih je skupina preiskovalcev dan za dnem preiskovala enormno število zaseženega gradiva,« je pojasnil Črepinko. »Govorimo o več sto tisoč sporočilih, tako elektronskih kot drugih,« je pojasnil.

Škoda: več kot milijon evrov

S preiskavo želijo kriminalisti po njegovih besedah raziskati sum, da je šlo pri omenjenem projektu za prepletanje zasebnih interesov v povezavi z zlorabami uradnih funkcij z namenom pridobivanja protipravne premoženjske koristi. Za zdaj je škodo sicer nemogoče oceniti, je pa Črepinko danes ponovil oceno iz lanskega leta, da gre za več kot milijon evrov škode.

Deli s prijatelji