NA SODIŠČU

Zadeva Hypo: za pričo predlagajo žvižgača iz banke

Objavljeno 30. november 2015 14.47 | Posodobljeno 30. november 2015 14.46 | Piše: STA, Mo. S.

Krivdo je priznala le nekdanja gradbena baronica Hilda Tovšak.

Ali se je slovenska podružnica avstrijske banke zapletla v afero s sumljivimi posojili?

LJUBLJANA – Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes nadaljeval predobravnavni narok v zadevi Hypo, tokrat za nekdanjega direktorja Hypo Alpe Adria Consultance Andreja Oblaka, ki na sodišče ni prišel, zato to šteje, da krivde ne priznava. Medtem pa je nekdanji generalni direktor Hypo Leasinga Andrej Potočnik predlagal tajno zaslišanje žvižgača iz banke.

Predobravnavni narok se je danes sklenil, krivdo pa je v zameno za leto in pol pogojne zaporne kazni s poskusno dobo petih let priznalaimage le nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak. Tožilec Stanislav Pintar je predlagal, da bi Tovšakova po priznanju krivde v zadevi tudi pričala proti soobtoženim, kar je razburilo odvetnike obtoženih. O tem, kateri dokazni predlogi bodo tudi izvedeni, sodnik Srečko Škerbec še ni odločil.

Sicer pa prejšnji teden na narok prav tako niso prišli še trije nekdanji vodilni iz slovenske podružnice Hypa – nekdanja predsednika uprav Hypo Alpe Adria Bank Anton Romih in Božidar Špan ter Potočnik. Ker na narok niso prišli, je sodišče sklepalo, da krivde za očitana kazniva dejanja ne priznavajo.

Tožilstvo nekdanje vodilne v banki preganja zaradi domnevno spornih nepremičninskih poslov med slovensko podružnico Hypa in Vegradom, zaslužke pa naj bi obtoženi prenašali v davčne oaze.

Deli s prijatelji