POČITNICE

Začenja se zimsko veselje za okoli 240.000 šolarjev

Objavljeno 20. februar 2012 08.43 | Posodobljeno 20. februar 2012 08.43 | Piše: T. L., STA

Žiga Turk je šolarje pozval, naj čas raje izkoristijo za igro z vrstniki, kot da posedajo pred ekrani.

Na Krvavcu bodo med prvimi odprli smučarsko sezono.

LJUBLJANA – Začenjajo se enotedenske zimske šolske počitnice, ki bodo zaradi spremenjenega pravilnika o šolskem koledarju znova v enotnem terminu za vse šole po Sloveniji. Na počitnice gre tako okoli 160.000 osnovnošolcev in nekaj več kot 79.000 dijakov. Minister Žiga Turk je v poslanici šolarjem, staršem in šolnikom zaželel prijetne počitnice.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je v poslanici mlade pozval, naj izkoristijo počitniški čas tudi za igro z vrstniki, ki je »prijetnejša od dolgega posedanja pred ekrani«.

Glede enotnih počitnic pa je poudaril, da »z naklonjenostjo razmišlja o potrebah slovenskega turističnega gospodarstva in o željah staršev«.

Znova ločene počitnice

Pred spremembo pravilnika so počitnice potekale v dveh ločenih terminih za Ljubljano in Maribor ter za preostalo Slovenijo. Do zamisli o enotnih počitnicah so na šolskem ministrstvu prišli po opozorilih staršev, da družine ne morejo preživljati počitnic skupaj, ker se otroci šolajo v različnih regijah.

Sprememba pravilnika, ki je z letom 2011 določila enoten termin za vse, pa je naletela na različne odzive. Nasprotniki so trdili, da bo to povzročilo škodo gospodarstvu, zlasti turizmu. Tudi na gospodarskem ministrstvu so uvedbi enotnega termina zimskih počitnic ves čas nasprotovali, ker gre po njihovem mnenju za ukrep, ki zmanjšuje obseg turistične dejavnosti v Sloveniji.

 

Deli s prijatelji