OPOZORILNO

Začelo se je: zdravniki od 7. ure stavkajo

Objavljeno 28. maj 2015 09.28 | Posodobljeno 28. maj 2015 09.28 | Piše: STA, K. K.

Po t. i. jutranjih raportih oziroma predajah dela med izmenami se bodo zdravniki odpravili na sindikalne sestanke, nato pa se bodo vrnili na svoja delovna mesta.

ela stavka, s katero grozijo zdravniki, da jo bodo začeli 1. septembra, če sodimo po rezultatih tokratne ankete Dela, nima podpore slovenske javnosti

LJUBLJANA – V zdravstvenih zavodih se je ob 7. uri zjutraj začela zdravniška stavka, ki jo organizira zdravniški sindikat Fides. Pridružujejo se jim tudi družinski zdravniki iz sindikata Praktik.Um. Po t. i. jutranjih raportih oziroma predajah dela med izmenami se bodo zdravniki odpravili na sindikalne sestanke, nato pa se bodo vrnili na svoja delovna mesta.

Po informacijah Fidesa se bo 24-urni stavki pridružilo okoli 5000 zdravnikov. Stavkovne zahteve sindikatov so potrditev standardov in normativov za zdravniško delo ter dvig zdravniških plač na razmerje ena proti tri s povprečno plačo.

Jutranji sindikalni sestanki bodo trajali predvidoma uro, nato pa se bodo zdravniki vrnili na svoje oddelke oziroma v ambulante, kjer bodo poskrbeli za tiste bolnike, ki so jih v skladu z zakonom o zdravniški službi dolžni obravnavati kljub stavki.

To so vsi nujni primeri oziroma bolezenska stanja, katerih opustitev zdravljenja bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. Poleg tega je zdravnik v času stavke dolžan opravljati vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti in bolnike, starejše od 65 let, ter vse zdravstvene storitve, povezane z nosečnostjo in porodom.

Stavka zdravnikov ne bo plačana, saj ni posledica kršitve kakšne kolektivne pogodbe ali katerega koli akta, ki ga vlada ne bi izpolnjevala. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc sicer pravi, da je stavka legitimna pravica sindikata, a dodaja, da na izsiljevanje ne bo pristajala.

Deli s prijatelji