PRIPRAVITE SE

Začelo se je: na severu že močni nalivi, grozi tudi toča

Objavljeno 08. julij 2015 14.29 | Posodobljeno 08. julij 2015 14.38 | Piše: Mo. S.

Na razmere, ki grozijo, se lahko pripravimo: stvari umaknite na varno, med nevihto pa se ne zadržujte na prostem.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Vročinskega vala bo danes konec, zaključil pa se bo burno. »Predvsem z nalivi in močnim vetrom ter udari strel, toča bo padala le tu in tam,« nam je pojasnil dežurni vremenoslovec pri Agenciji RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič. »Večer bo kar buren, prihaja hladna fronta, ampak ponoči se bo že umirilo, tako da bomo zjutraj vsi osveženi,« je dodal.

Agencija je v zvezi s krajevnimi neurji izdala tudi opozorilo. Poleg tega lahko danes popoldne in zvečer ob močnejših nalivih v več delih države hitro narastejo posamezni manjši vodotoki in hudourniki, mogoča so tudi razlivanja ob strugah.

Ponekod že pada

Na severu in severozahodu države se je že začelo. Z radarske slike padavin je razvidnih več območij z močnimi padavinami, sicer pa lahko dogajanje sproti spremljate tukaj:

Za nekatera območja je tudi že velika nevarnost toče: za zdaj najhuje kaže Bovški, Zgornjesavski, Gorenjski in Podravju, ali toča grozi tudi vašemu kraju, pa lahko spremljate tukaj:

Iz Maribora že poročajo o podrtem drevesu, voda pa ogroža kletne prostore v Lavtarjevi ulici, kletno stanovanje na Elektrarniški v Kamnici in klet v gostinskem lokalu.

Plohe in nevihte po vsej državi

Danes bo sicer še sončno in vroče, s temperaturami do 35 stopinj Celzija, popoldne oziroma proti večeru pa se bo začelo. Plohe in nevihte bodo sprva zajele severni del, nato pa vso državo, vendar bodo padavine do jutra ponehale. Po besedah Gregorčiča bo padlo med 20 in 30 milimetri padavin, lokalno pa seveda lahko tudi več.

Četrtek bo sprva pretežno oblačen, čez dan pa se bo delno razjasnilo. Temperature bodo padle za kakšnih 10 stopinj, tako da jih bomo čez dan izmerili okoli 25, morda nekoliko več. Konec tedna bo sončen, temperature pa se bodo spet višale.

Pripravite se na hudo uro

Na prihajajoče dogajanje se lahko tudi pripravimo. Ukrepajmo, kakor pač lahko: pred morebitno točo zaščitite avtomobil in druga vozila, če imate možnost, pokrijte svoje pridelke, stvari, ki jih imate morda na prostem (rože, pripomočki za žar, igrače, orodje, kolesa ...), pa umaknite na varno. Čim mirnejše preživljanje neurja omogočite tudi hišnim ljubljenčkom in živalim, če jih imate. 


Zaprte garažne hiše 

Zaradi morebitnih neurij in toče bodo garažne hiše Citypark, nakupovalno središče Ljubljane, Europark Maribor in Citycenter Celje danes, v sredo, in na četrtek, odprte vso noč, poročajo Finance.
 

Vremensko dogajanje sproti spremljajte, med neurjem ne uporabljajte stacionarnih telefonov ali drugih električnih naprav, na prostem pa ne uporabljajte niti mobilnih telefonov. Električne naprave izključite iz vtičnic. Zavetje poiščite v zaprtih zgradbah, stran od zunanjih zidov in oken, izogibajte pa se manjših nezaščitenih zgradb, kot so drvarnice, lope, odprte garaže ... Okna in vrata zaprite, prav tako rolete ali žaluzije. Veter tako ne bo vdrl v zgradbo, okna pa boste obvarovali pred morebitno točo. Med nevihto ali neurjem se ne umivajte niti ne perite posode, saj je voda prevodnik električnega toka. Če ste na prostem, se izogibajte odprtih površin, vodnih virov, visokih zgradb in predmetov, ki so sestavljeni iz kovine. Strelo privlači tudi uporaba dežnika, zavetja pa ne iščite pod drevesom.

Sadovnjake, vinograde in vrt zaščitite z mrežami, koprenami ali drugimi sredstvi, če vas neurje ujame na cesti, bodite pozorni na morebitne večje količine vode na cesti, vozila pa nikakor ne ustavljajte pod nadvozi, mostovi in v predorih, saj se takšno ravnanje lahko konča tragično. V vozilu ste varni pred udarom strele, še svetujejo gasilci.

image

Del Slovenije je danes obarvan rdeče. Vir: Arso

Kako je pri vas? Pošljite nam fotografije, objavili jih bomo.

Deli s prijatelji