IZRAČUNI KAŽEJO, DA BO HUDO

Začelo se je: Arso objavil, kje lahko pričakujete poplave

Objavljeno 13. oktober 2015 12.31 | Posodobljeno 13. oktober 2015 12.49 | Piše: A. L.

Trenutni izračuni v naslednjih treh dneh predvidevajo v zahodni in južni Sloveniji prek 150 litrov/m2 padavin, lokalno tudi več kot 200, drugod od 50 do 100.

Slovenijo zaliva deževje.

LJUBLJANA – »Od torka do noči na petek bo marsikje po Sloveniji padla povprečna mesečna količina dežja za mesec oktober,« sporoča Agencija RS za okolje (Arso).

Nad širšim območjem Slovenije se do petka pričakujejo izdatnejše padavine, vmes bodo tudi dolgotrajnejši nalivi, ponekod tudi nevihte. Trenutni izračuni v naslednjih treh dneh predvidevajo v zahodni in južni Sloveniji prek 150 litrov/m2 padavin, lokalno tudi več kot 200, drugod od 50 do 100, lokalno lahko do 150 l/m2, opozarja Arso. Z objavljene grafike na njihovi spletni strani (objavljamo jo spodaj) je razvidno, da so poplave mogoče, predvsem v četrtek, na območjih Ljubljanice, Krke, Spodnje Save in Sotle.

O težavah zaradi obilnih padavin uprava za zaščito in reševanje poroča iz Prevoj pri Šentvidu, kjer je voda zalila klet. Precej je narasla tudi gladina potoka Cerknica, v Piranu pa imajo povišano plimovanje morja, ki je že prestopilo rob obalne črte na Punti, zalilo je pomol in delno plažo pred hotelom.

image
Foto: Arso

Deli s prijatelji