VOLITVE

Začel se je še drugi krog

Objavljeno 19. oktober 2014 09.56 | Posodobljeno 19. oktober 2014 09.56 | Piše: STA, T. L.

V 54 občinah danes poteka drugi krog županskih volitev.

LJUBLJANA – Ob 7. uri se je v 54 občinah, kjer danes v drugem krogu izbirajo župane, odprlo skupno 998 volišč. Volitve med drugim potekajo v šestih mestih občinah: Mariboru, Novem mestu, Murski Soboti, Novi Gorici, Kranju in na Ptuju. Približno 529.000 volilnih upravičencev lahko svoj glas odda do zaprtja volišč ob 19. uri.

V prvem krogu 5. oktobra so župane izvolili v 158 občinah. V preostalih, kjer nobeden od kandidatov ni dobil večine glasov, bo o zmagovalcu odločilo današnje glasovanje, ko volivke in volivci izbirajo med kandidatoma, ki sta pred 14 dnevi dobila največjo podporo.

Če bi se kje glasovi volivcev razdelili točno na polovico, bi o novem županu odločil žreb. Možnosti, da bi se to zgodilo, so sicer majhne in doslej takšnega primera še ni bilo, je pa bilo nekajkrat blizu.

Tudi volitve v svete krajevnih skupnosti

Ob tem v nekaterih občinah danes potekajo naknadne oz. ponovne volitve v svete krajevnih skupnosti. V večini primerov so naknadne volitve razpisane, ker 5. oktobra za svete krajevnih skupnosti ni bilo dovolj kandidatov. V Murski Soboti in Ajdovščini pa bodo volitve zaradi nepravilnosti ponovili.

Pred dvema tednoma so namreč v vseh 212 občinah potekale tudi volitve članov občinskih in mestnih svetov. V občinah, ki so razdeljene na ožje dele, pa tudi članov četrtnih in krajevnih skupnostih.

Večina poslovnikov občinskih svetov rok za prvo sejo določa 20 dni po izvolitvi. Nekateri so se že sestali, v ponedeljek se bo sestal tudi novoizvoljeni mestni svet v prestolnici, kjer so o županu odločili že v prvem krogu.

Ustanovna seja novoizvoljenega občinskega sveta, ki jo skliče dotedanji župan, je namenjena potrditvi mandatov novoizvoljenih občinskih svetnikov in ugotovitvi o izvolitvi novega župana. Najpogosteje pa sledita slovesna zaprisega in nagovor novoizvoljenega župana.

Na prvi krog najmanj ljudi doslej

Občinske volilne komisije bodo glasovom z volišč zvečer najprej prištele glasove s predčasnega glasovanja. V ponedeljek bodo ugotavljale še izide glasovanja po pošti. Po današnjem glasovanju bodo imele šest dni časa, da izide uradno potrdijo. Rok, do katerega bodo morale poročila posredovati županom, DVK in predstavnikom kandidatur, se bo iztekel 25. oktobra.

V drugem krogu je udeležba običajno nižja od tiste v prvem krogu. Letos je sicer že v prvem krogu na volišča prišlo le 45,2 odstotka volivcev, kar je najmanj doslej.

Vse do zaprtja volišč ob 19. uri velja volilni molk, ko je prepovedano vsakršno nagovarjanje volilnega telesa. Od petka opolnoči, ko je volilni molk nastopil, je dežurna služba ministrstva za notranje zadeve prejela sedem prijav domnevnih kršitev.
 

Deli s prijatelji