NA KOŽO

Začarani krog

Objavljeno 25. oktober 2012 00.05 | Posodobljeno 25. oktober 2012 00.06 | Piše: Milena Kalacun Lapajne
Ključne besede: komentar

Navadite se poskrbeti zase.

Milena Kalacun Lapajne

Tatjana je zgodaj postala mama. V petih letih so se jima z možem rodili trije otroci. Kot farmacevtka dela v dveh izmenah, najmlajša hči ponoči ne spi, ker ima napade oslovskega kašlja. V službi je nenehno pod pritiskom, saj mora dosegati pričakovanja šefov. Pred nekaj dnevi mi je priznala, da ni našla poti domov.

Na cesti proti Gradcu

S službenega parkirišča v središču Maribora je do deset minut oddaljene soseske potrebovala dve uri. Odsotnost duha in nezavedanje okolice sta jo peljala proti Gradcu. Šele na avstrijski avtocesti, ko ji je srce tako močno razbijalo, da je mislila, da bo kar umrla, se je ustavila in z grozo ugotovila, da ne ve, kje je in kako je tja sploh prišla. Osebna zdravnica jo je po krajšem pregledu in opisu nedavnih dogodkov napotila k psihiatru. Tatjana se danes bojuje s strahovi in z depresijo. Pravi, da je bolje, odkar je našla ustrezno pomoč, in da zdaj razume, zakaj se ji vse to dogaja. Urniki in način življenja, ki smo jih bili vajeni v času socializma, so star program, ki nekje v nezavednem delu človeških možganov bije bitko z mlini na veter, medtem ko realnost odpira nove dimenzije.

Pred nekaj dnevi mi je priznala, da ni našla poti domov.

Zastrašujoči podatki

Nedavna raziskava neodvisnega inštituta za duševno zdravje iz Velike Britanije razkriva presenetljive podatke. Ena ženska od štirih in več kot desetina moških se enkrat v življenju sreča z depresijo. Za to boleznijo vsaj enkrat zboli vsaka šesta oseba. Če ste zaposleni v velikem podjetju, imate okoli sebe zagotovo sodelavce, ki so se že srečali z depresijo ali pa so na poti do srečanja z njo.

Pritiski, zahteve in pričakovanja

Vedno večje zahteve po osebnem razvoju in v službi so med glavnimi vzroki za širjenje depresije in drugih duševnih motenj. Depresija v človeku povzroči občutke utrujenosti, izčrpanosti, odvečnosti, nevrednosti, obupa in nemoči. V takem položaju je pomembno, da se osebe, kot je Tatjana, znajo obrniti v pravo smer in da poiščejo pomoč. Kriza, ki jo z veliko žlico zajemamo tudi v Sloveniji, samo povečuje nevarnosti, ki človeka z lahkoto pahnejo v depresijo, zato se navadite poskrbeti zase. Marsikdo se ne zaveda, da je ujet v začarani krog pričakovanj, in trenutno slabo voljo pripisuje nepomembnim stvarem. In še nekaj, depresija je le bolezen, ki bo z ustreznim zdravljenjem minila, tako kot zobobol ali prehlad. Brez sramu ali občutka krivde.


 

Deli s prijatelji