TOŽILKA

Za Zidarja in Tovšakovo leto in pet mesecev zapora

Objavljeno 23. marec 2012 11.37 | Posodobljeno 23. marec 2012 11.37 | Piše: Mo. S., STA

Znane so zahtevane kazni v zadevi Čista lopata.

Za prisilno poravnavo je najglasneje navijala zdaj že nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak.

LJUBLJANA – Okrožna državna tožilka Bojana Podgorelec je na današnji obravnavi v zadevi Čista lopata na ljubljanskem okrožnem sodišču v sklepni besedi predstavila zahtevane kazni za osmerico obtoženih. Za Ivana Zidarja, Hildo Tovšak in Dušana Črnigoja tožilstvo zahteva eno leto in pet mesecev zaporne kazni ter plačilo stranske kazni v višini 11.000 evrov.

Za Žiberta dve leti in osem mesecev

Najvišjo kazen tožilstvo zahteva za Tomaža Žiberta, ki je v Kontroli zračnega prometa Slovenije sodeloval pri izbiri najboljšega ponudnika za izgradnjo kontrolnega stolpa. Zanj namreč zahtevajo dve leti in osem mesecev zaporne kazni ter plačilo stranske kazni v višini 20.000 evrov.

Kazni za vseh osem

Za obtoženega Ivana Demšarja zahteva eno leto zaporne kazni in plačilo 8000 evrov stranske denarne kazni, za preostale obtožene Boruta Farčnika, Srečka Gabriča in Ivana Krofliča pa 10 mesecev zaporne kazni in plačilo 6000 evrov stranske kazni.

Vse so jim dokazali

Podgorelčeva v celoti vztraja pri spremenjeni obtožnici in meni, da so bila osmerici obtoženih dokazana vsa očitana dejanja. Obtoženi so sicer v svojih zagovorih dejanja zanikali, vendar pa je izvedeni dokazni postopek dokazal, da jih storili, je dejala.

Poslušali tudi telefonske pogovore

Iz izpovedi prič po mnenju tožilke izhaja, da je bil prav Žibert tisti, ki je vodil postopek izbire izvajalca za izgradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika in imel tudi največ vpliva na morebitno izbiro. Obtoženim očitana kazniva dejanja pa niso dokazana le z izjavami prič, temveč tudi s prisluhi telefonskim pogovorom med Zidarjem in preostalimi obtoženimi, meni tožilka.

Leto in pol sojenja

Večina obtoženih je sicer v svojih zagovorih na prejšnjih obravnavah zavrnila navedbe iz obtožnice, medtem ko se Črnigoj in Farčnik nista želela zagovarjati. Sojenje osmerici zaradi dogovarjanja pri pripravi ponudb na javnem razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika in podkupovanja ter sostorilstva pri tem kaznivem dejanju se je začelo oktobra 2010.
 

Deli s prijatelji