PODRAŽITEV

Za vrtec bo treba seči globlje v žep

Objavljeno 08. julij 2012 19.20 | Posodobljeno 08. julij 2012 19.26 | Piše: A. K., STA

V ljubljanskih vrtcih se predvidoma prihodnji mesec obeta podražitev.

Starejši otroci velikokrat prinesejo obolenje iz vrtca.

LJUBLJANA – Plačila staršev naj bi se zvišala za 10,8 odstotka. Mestna občina Ljubljana (MOL) namreč predlaga povečanje sredstev za materialne stroške za 11 evrov na otroka. Predvideno je povečanje sredstev za materialne stroške programa s 44 na 55 evrov na otroka mesečno. Tako bo nova cena programa v prvem starostnem obdobju znašala 485 evrov, kar predstavlja 2,3-odstotno podražitev, v drugem starostnem obdobju pa 346 evrov, kar pomeni 3,3 odstotka več.

Plačila staršev bodo višja

Ceno, ki jo starši plačujejo za vrtec, pa bodo povišali tudi znižani mestni popusti, s katerimi občina znižuje plačila staršem. Namesto 22-odstotnega znižanja cene za mlajše otroke predlagajo, da bi staršem v drugem, tretjem in četrtem dohodkovnem razredu znižali ceno programa za 20 odstotkov, tistim, ki se uvrščajo od petega do devetega razreda, pa za 14 odstotkov. Za starejše vrtčevske otroke pa bi namesto 15-odstotnega znižanja veljal 10-odstotni popust za starše od drugega do četrtega razreda, ter 7-odstotni popust za starše od petega do devetega razreda.

Občini gre 1,7 milijona evrov

Tako se bo po predlogu sklepa plačilo programa za otroke, stare do treh let, staršem v najvišjem dohodkovnem razredu zvišalo za 36 evrov, na 321 evrov, za starejše otroke pa za 29 evrov, na 248 evrov. V drugem najnižjem dohodkovnem razredu, kjer starši še plačujejo vrtec, pa se bo plačilo zvišalo za dva evra oziroma tri. Z zvišanimi plačili staršev in plačili drugih občin naj bi zagotovili občini 1,7 milijona evrov letno več.

Deli s prijatelji