DRŽAVNI SVET

Za vrnitev zakonov o malem delu in preprečevanju dela na črno

Objavljeno 11. april 2012 23.55 | Posodobljeno 11. april 2012 23.55 | Piše: S. J., STA

DS je predlagal, da se v zakonodajni postopek znova vložita zakona o malem delu in preprečevanju dela na črno.

Blaž Kavčič, predsednik državnega sveta.

LJUBLJANA – Državni (DS) svet se je na današnji seji seznanil s predlogom nacionalnega reformnega programa 2012–2013 in med drugim predlagal, naj se v zakonodajni postopek znova vložita zakona o malem delu in preprečevanju dela na črno. Državni svetniki tudi niso podelili imunitete koprskemu županu Borisu Popoviču, ki je obtožen zlorabe uradnega položaja.

Svetniki so v svojem mnenju o predlogu nacionalnega reformnega programa opozorili, da je ta lahko le izhodišče za obravnavo predlaganih reformnih ukrepov, saj je treba doseči načelno soglasje socialnih partnerjev.

Kot ocenjujejo, gospodarsko stanje ni tako dramatično, kot je prikazano v programu. Opozarjajo tudi, da naj bo reformni program namenjen prebivalcem Slovenije, EU pa ne sme biti izgovor za sprejemanje ukrepov.

Neinovativni reformni program

Čeprav je po mnenju svetnikov predvideni sistem davčnih spodbud dobrodošel, pa bi morali zelo hitro pripraviti ukrepe, s katerimi bi razbremenili stroške dela – in to ne z zniževanjem plač zaposlenih, temveč z znižanjem prispevkov na plače. DS še dvomi, da je mogoče doseči stabilizacijo javnih financ zgolj z varčevanjem pri plačah v javnem sektorju. Med drugim svetniki predlagajo, da se v zakonodajni postopek znova vložita zakon o malem delu in zakon o preprečevanju dela na črno.

V razpravi svetnikov je denimo Jože Mencinger opozoril, da se problem, ki je nastal v finančnem sektorju, rešuje v javnem sektorju, kar je popolnoma zgrešeno. Toneta Peršaka pa preseneča neinovativnost reformnega programa, »glede na paniko, ki vlada v Sloveniji«. Na predlog Zoltana Jana so svetniki vlado tudi opozorili, da nekateri varčevalni ukrepi ustvarjajo le navidezno varčevanje.

Boris Popovič brez imunitete

Državni svetniki so danes tudi sklenili, da svojemu kolegu Borisu Popoviču ne podelijo imunitete. Zoper Popoviča sta sicer vloženi dve ovadbi zaradi zlorabe položaja. Ena se nanaša na domnevno vnaprej dogovorjene posle s podjetjem Grafist, druga pa na domnevno sporno občinsko prodajo zemljišč na Srminu.

Predsednik DS Blaž Kavčič je sicer na današnjo sejo povabil tudi predsednika DZ Gregorja Viranta, da bi svetnikom pojasnil, zakaj vztraja pri ukinitvi državnega sveta, a se je Virant opravičil. Svetniki so se danes kljub temu v svojih razpravah nekajkrat dotaknili tudi napovedane ukinitve in se vpraševali, zakaj so tako »moteči«.

Člani DS so danes tudi podprli novelo zakona o varstvu pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja ter se seznanili s poročilom o izvajanju resolucije o nacionalnem programu preprečevanja in zatiranja kriminalitete, poročilom o izvajanju akcijskega načrta za preprečevanje nasilja v družini in poročilom o izvajanju zakona o razvojni podpori oomurski regiji.
 

Deli s prijatelji