PRETEPEL 6 POLICISTOV

Za v zapor ni prišteven, v vojaški službi pa ostaja

Objavljeno 30. september 2017 18.21 | Posodobljeno 30. september 2017 18.21 | Piše: Aleš Andlovič

Roki Mršič je pred dvema letoma pretepel šest policistov.

Roki Mršič naj bi bil zdaj popolnoma zdrav. Foto: Facebook

MARIBOR – »Tri policiste je dvignil v zrak.« S temi besedami so ravnanje zdaj 29-letnega vojaka Rokija Mršiča opisali očividci, ki so prisostvovali incidentu pred enim izmed blokov na Gosposvetski cesti v Mariboru. Policiste so v začetku oktobra predlani poklicali, ker naj bi moški, pozneje se je izkazalo, da gre za Rokija Mršiča, v stanovanju grozil in razbijal. Ob njihovem prihodu so po stopnišču pritekli njegovi svojci, za njimi pa se je podil Mršič, v rokah naj bi imel dva noža. Policisti so ga pozvali, naj orožje odvrže, a tega povsem podivjani Mršič ni upošteval, ampak je z nožem zamahnil proti policistoma.

Brez obsodbe in zdravljenja!

Policistoma, ki sta prva prispela na kraj dogodka, Mršiča kljub uporabi teleskopske palice, plinskega razpršilca in telesne sile ni uspelo obvladati. Enega je z nogo ranil po glavi, drugi je dobil odrgnine. Izvedeli smo, da naj bi pobesnelega moškega obvladala šele falanga policistov, menda jih je bilo na koncu šest. A ni bilo ogroženo le njihovo življenje, za svoje življenje se je menda bala tudi njegova mama, saj je pred sinom pobegnila z dojenčkom v rokah. Policisti so v poročilo zapisali še, da je poskušal Mršič med prerivanjem enemu od mož postave odvzeti pištolo. Na srečo mu to ni uspelo, v tem primeru bi se verjetno končalo drugače.

Še preden so kriminalisti spisali kazensko ovadbo, je bilo jasno, da se zgodba ne bo končala tako gladko, to je postalo jasno, ko so Mršiča namesto v pripor odpeljali na psihiatrijo. In res so medicinski strokovnjaki ugotovili, da moški, ki je bil takrat zaposlen v Slovenski vojski, omenjenega dne ni bil sposoben imeti v oblasti svojega ravnanja. Namesto obtožnice zaradi kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, za katero je zagrožena zaporna kazen pet let, je sledil predlog tožilstva za obvezno psihiatrično zdravljenje. In še to na prostosti. Obravnava je potekala za zaprtimi vrati, a kot smo izvedeli, se je za vojaka končala pozitivno. Sodni izvedenec psihiater je celo ocenil, da zdravljenje v danem trenutku sploh ni več potrebno, saj naj bi bil obtoženi Roki Mršič že ozdravljen. Tožilstvu in posledično sodišču ni preostalo drugega, kot da je sledilo strokovnjaku psihiatrične stroke in sojenje končalo brez obsodbe in brez napotkov o obveznem zdravljenju.

6 policistov je bilo potrebnih, da so obvladali podivjanega vojaka Rokija Mršiča.

Ne nosi orožja

Zgodba ne bi bila vredna posebne pozornosti, če ne bi bil Roki Mršič še zdaj zaposlen v Slovenski vojski. Za sojenje je bil neprišteven, a mu delodajalec ni mogel vročiti odpovedi delovnega razmerja? Kot je pojasnil tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez, je zdravstvena komisija za ocenjevanje sposobnosti pripadnikov stalne sestave Slovenske vojske za opravljanje vojaške službe na podlagi ocen zdravstvene stroke ugotovila, da je omenjeni nesposoben za opravljanje vojaške službe, a mu pogodbe o delovnem razmerju ne morejo prekiniti. »Zaradi veljavne pogodbe o zaposlitvi se imenovanemu ne more prekiniti pogodba o zaposlitvi in se mu mora najti ustrezno delovno mesto glede na njegovo zdravstveno stanje in njegove sposobnosti. Do zaključka pogodbe o zaposlitvi bo tako opravljal delo na dolžnosti, za katero ni predpisano nošenje orožja,« je še zapisal Simon Korez.

Kaj Rokija Mršiča čaka po koncu pogodbe o zaposlitvi v Slovenski vojski, sklenjene za določen čas (čez slabi dve leti), verjetno ni treba ugibati. Dotlej pa je pozitivno vsaj to, da mladenič med službenim časom ne bo smel nositi orožja. Saj nihče ne more zagotoviti, da se dogodki izpred dveh let, ko je neprišteven grozil tako domačim kot policistom, ne morejo ponoviti. 

Deli s prijatelji