NADZOR

Za »švercanje« turista od 1100 do 4200 evrov kazni

Objavljeno 02. september 2012 14.53 | Posodobljeno 02. september 2012 14.53 | Piše: T. L., STA

Blejski in bohinjski redarji ter inšpektorji so skupaj s policijo lovili neprijavljene turiste in izmikajoče se sobodajalce.

Do 60 odstotkov gostov sploh ni prijavljenih.

BLED – Blejski in bohinjski redarji ter inšpektorji so v sodelovanju s policijsko postajo za izravnalne ukrepe letos začeli izvajati poseben nadzor nad neprijavljenimi turisti in sobodajalci, ki se izmikajo plačilu turistične takse ter preostalih obveznosti. V tovrstnih akcijah včasih odkrijejo tudi, da je več kot polovica gostov neprijavljenih.

Preverjajo tudi vozila

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Bled in Bohinj se je letos povezal s policijsko postajo za izravnalne ukrepe, ki ima prostore na mejnem platoju Karavanke. »Tako smo s policisti, ki imajo več pooblastil, spremenili dosedanjo metodo nadziranja,« je povedal vodja medobčinskega redarstva Boris Sodja in pojasnil, da letošnje poletje policisti ustavljajo tuja vozila in preverjajo, kje v Sloveniji tujci bivajo in kje so prijavljeni.

Neprijavljenih je do 60 odstotkov gostov

»V preteklosti smo imeli občutek, da se je stanje na področju sobodajalcev izboljšalo. Ko smo spremenili metodo nadzora, pa sem bi kar malo razočaran, saj ob tovrstnih akcijah odkrijemo, da je celo do 60 odstotkov gostov neprijavljenih,« je poudaril Sodja in spomnil, da so zadnji dve leti izvajali nadzor po obrazcih, zdaj pa se je izkazalo, da je še veliko rezerve pri turističnih taksah, ki bi jih občine morale pobrati.

V ta namen sta tudi blejska in bohinjska občina ustanovili inšpektorat in redarstvo, ki ima za to področje dva inšpektorja, v poletnih mesecih pa bi bilo intenzivnost dela treba še povečati, meni Sodja. Pri ugotovljeni kršitvi inšpekcijski organ uvede postopek. Kazen za turistično podjetje, ki ne prijavi gosta, je 4200 evrov, za samostojnega podjetnika pa 1125 evrov.

Neprijavljen pri prijatelju: globa 200 evrov

Če policisti odkrijejo tujca, ki biva pri svojem prijatelju in bi se moral sam prijaviti na policijski postaji, globa za posameznika znaša 200 evrov. »Tudi policija je ugotovila, da je ta sistem dober, zato ga bomo nadaljevali tudi v zimskem času,« je dejal Sodja.

Zavzema se sicer za to, da bi tudi tisti, ki bivajo v počitniških hišah svojih prijateljev ali znancev, plačali neke vrste takso. Zdaj namreč le lastniki počitniških objektov plačujejo pavšalno turistično takso. Gostje v teh objektih pa tudi več tednov lahko bivajo neprijavljeno, edino tujci morajo opraviti samoprijavo na policijski postaji.

»Tako nam ta del turistične takse, ki bi občinam tudi moral pripadati, odteka,« je prepričan Sodja, ki nasprotuje predlogu vlade, da bi s spremembo zakona o spodbujanju razvoja turizma ukinila še pavšalno turistično takso za lastnike počitniških objektov. Občine imajo do 3. septembra čas, da oddajo pripombe na predlagano zakonsko spremembo, kar naj bi gorenjske turistične občine, ki ukinitvi takse ostro nasprotujejo, tudi storile.

Deli s prijatelji