TRGI

Za Šušteršiča praksa upravljanja bank neprimerna

Objavljeno 30. oktober 2012 20.38 | Posodobljeno 30. oktober 2012 20.38 | Piše: P. J., STA

»Če nimamo države, ki bi lahko to počela bolje, poiščimo druge lastnike,« je ocenil minister.

Minister za finance Janez Šušteršič.

LJUBLJANA – »Če banke ohranimo v državni lasti in nadaljujemo dosedanjo prakso upravljanja, bodo te čez nekaj let, ne glede na razmere na finančnih trgih, vredne še manj kot danes,« je v pogovoru za STA povedal minister za finance Janez Šušteršič. Ravno zato je naklonjen temu, da se za banke najde nove lastnike.

Šušteršič je odgovarjal na vprašanje, ali bo lahko država v trenutnih razmerah na trgu in ob nizki vrednosti obeh največjih bank ob njuni prodaji dosegla ustrezno premijo, ki bi povrnila stroške reševanja slabih bančnih terjatev.

Način, kako v Sloveniji ravnamo z bankami, po Šušteršičevem mnenju zmanjšuje njihovo vrednost, ne glede na dogajanje na finančnih trgih. Zato po njegovih besedah nima smisla govoriti, da si dajmo še eno možnost, da bi banke upravljali bolje.

»Če nimamo države, ki bi lahko to počela bolje, poiščimo druge lastnike,« je ocenil minister.

Šušteršič je v pogovoru za STA spregovoril tudi o ugotavljanju odgovornosti pri slabih posojilih bank in o kadrovanju v t. i. slabi banki. Potrdil je, da se dogovarjajo z nekaterimi zelo uglednimi ljudmi, tudi v mednarodnem smislu, pri čemer se zaveda, da bodo ti zahtevali ustrezno plačilo. Prepričan je tudi, da jim bo uspelo najti kakovostno vodstvo Slovenskega državnega holdinga.

Šušteršič se je v pogovoru, ki bo v celoti objavljen v sredo, med drugim dotaknil tudi nedavne izdaje dolarskih obveznic in prihodnjih načrtov zadolževanja. Povedal je, da si bo Slovenija v prihodnjih letih prizadevala za vrnitev na trg evrskih obveznic, saj je to njena osnovna primerjava.

Deli s prijatelji