TOŽBA

Za štiri zastrupljene s plinom tožijo dimnikarje

Objavljeno 18. oktober 2015 15.28 | Posodobljeno 16. oktober 2015 00.17 | Piše: Primož Škerl

Vodja celjskih dimnikarjev Matej Drakšič na začetku kurilne sezone opozarja.

Čiščenje je nuja. Foto: Mavric Pivk

CELJE – Nekoč je veljalo, da dimnikarji prinašajo srečo. Danes bi, vsaj po izkušnjah mož v črnem sodeč, lahko dejali, da prinašajo kvečjemu stroške in težave. Dimnikarji nimajo veliko pristojnosti, so pa objektivno odgovorni za vse zaplete. V kazenskem postopku na sodišču se je znašlo podjetje Celjski dimnikarji (CD) – zagovarjata se direktor in dimnikar, ki je podpisal dokumente –, saj naj bi bilo odgovorno za hudo zastrupitev štirih ljudi z ogljikovim monoksidom na Malgajevi v Celju pred šestimi leti.

Gre za nevsakdanji primer, ki se lahko kaj hitro zgodi vsakomur. Zlasti v Celju, ki je tempirana plinska bomba, kakor ugotavljajo pri dimnikarskem koncesionarju. »Opravljali smo redni servis na plinskem trošilu v kopalnici. Ugotovili smo, da je presežena vrednost ogljikovega monoksida, ter stranki pojasnili, da naprava ni skladna s predpisi. Odvrnila je, da prenavlja stanovanje in da bo zamenjala napravo v kopalnici. Svojo izjavo je podpisala,« razloži vodja dimnikarjev Matej Drakšič. »Ko je stranka zatem nameščala novo kuhinjo, je monter kuhinjsko napo priključil na dimnik, kamor je bilo speljalo tudi trošilo iz kopalnice, napa pa je zrak izsesavala v kuhinjo. Štirje so se težje zastrupili z monoksidom, poglavitni očitek v obtožbi pa je, da smo napravo iz kopalnice zgolj izbrisali iz svojih evidenc, nismo pa obvestili pristojnega inšpektorata. Niti ga nismo mogli, saj takrat še ni deloval. Prve odločbe je začel pošiljati šele dve leti pozneje.« Drakšič ima občutek, da bo sodišče krivdo v vsakem primeru prevalilo nanje, saj je prav nenavadno, da se lastnik stanovanja ne spominja imena monterja kuhinje, kriminalisti pa so izgubili vse fotografije. Pojasnila dimnikarjev, da nape ne gre priklapljati na dimniško tuljavo ali skupni zračnik, saj se obrne ravnovesje, očitno naletijo na gluha ušesa.

Niso smeli v stanovanje

Pred leti se je zgodilo, da nosečnica v hišo ni spustila dimnikarja, da bi očistil plinsko peč. Le čez kakšen teden sta se z nekajletnim otrokom zastrupila in skoraj umrla. Še bolj znan je primer eksplozije v zračniku stanovanja na Podjavorškovi, ki je v neposredni bližini sedeža družbe CD. Šlo naj bi za napako v plinski napeljavi, toda primer še vedno ni povsem pojasnjen, namigujejo pa na odgovornost dimnikarjev. »Lastniki ali najemniki stanovanj pogosto ne podpišejo izjave o neustreznosti naprav, ki delujejo na plin ali trda goriva. Takrat jim damo rok za odpravo napak, če pa namestijo novo, nas morajo obvestiti, da jo vnesemo v evidenco. Država že dolgo obljublja kataster teh naprav, dotlej si moramo pomagati s svojimi podatki, kajti do uradnih evidenc nimamo dostopa.«

Le malo jih ve, da je treba dimnikarja poklicati tudi ob zamenjavi oken (posebno če gre za plastična), saj se zaradi boljšega tesnjenja spremenijo kurilni pogoji – zraka za napravo je manj. Ker se je kurilna sezona pravzaprav že začela, se je verjetnost zastrupitev z monoksidom zelo povečala. »V stanovanja vstopamo samo z dovoljenjem uporabnikov, nikoli s silo. Pisno se najavimo in navedemo podrobnosti. Toda ljudje se pogosto na vse načine izgovarjajo ali se skrivajo. To običajno počno takšni, ki z denarjem nimajo težav, a se jim zdi 25 oziroma 28 evrov za pregled in čiščenje trošil na plin ali trda goriva vendarle prevelik strošek,« nadaljuje Drakšič.

»Ko se kaj zgodi, smo vedno prvi krivci. Pogosto tudi rečejo, da smo kaj pokvarili, čeravno je od našega posega minilo eno leto ali več. Zdaj imamo v primeru odklona storitev možnost prijave na inšpektorat, toda le redki podpišejo, da so nas zavrnili. Ne razumejo, da delamo za dobro ljudi, ne pa da pišemo prijave. Te imamo sicer možnost podati po ZUP, če se nam vrne poštna povratnica.« CD ima koncesijo za Mestno občino Celje, in po njihovem dognanju ima Celje največ zastrupitev v državi. »Problem je staro mestno jedro, kjer se je veliko delalo mimo predpisov, vsakdo je plinsko peč priklopil, kamor je hotel. Nestrokovni poseg pa ogroža celotno zgradbo, ne le enega stanovanja. Plinska peč in stari dimnik ne gresta skupaj, enako velja za plastična okna in vrata ter kamin, če prostor ni prezračen.« 

Deli s prijatelji